Održana radionica ”Edukacija i doedukacija za savjetnike koji rade u centrima za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis B i C i spolno prenosive bolesti“

U petak 9. veljače s početkom u 9.00 sati održana je radionica pod nazivom ”Edukacija i doedukacija za savjetnike koji rade u centrima za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis B i C i spolno prenosive bolesti“  koju je organizirao Hrvatski Zavod za javno zdravstvo.

Centri za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (CST, savjetovališta za HIV) u Hrvatskoj, kao važan dio mjera prevencije HIV infekcije, uspostavljeni su u razdoblju 2003-2006. godine.

Mjesta su provođenja primarne i sekundarne prevencije HIV-infekcije, hepatitisa B i C i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) te time čine nezaobilazan dio zdravstvenih usluga (edukacija o odgovornom spolnom ponašanju, individualni plan redukcije rizika, testiranje na HIV i SPB, dijeljenje edukativno informativnih materijala) svim građanima, a posebice skupinama s većim rizikom (muškarci koji prakticiraju spolne odnose s muškarcima-MSM, osobe koje učestalo mijenjaju partnere osobe koje injektiraju droge…). CST djeluju u zavodima za javno zdravstvo, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i organizacijama civilnog društva u suradnji sa zdravstenim ustanovama.

U Hrvatskoj djeluje mreža od 15-ak CST-a u 7 gradova (Zagreb, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Osijek, Dubrovnik) u kojima je tijekom 2022. godine provedeno oko 5 800  savjetovanja i 5 200 testiranja te je otkriveno oko 70 HIV infekcija.

Radionicu su pozdravnim govorima otvorili pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga mr. Željko Petković, univ. spec. crim. i voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., spec. epidemiologije.

Nakon pozdravnih govora uslijedila su predavanja gđe Lare Ježić o trendovima zaraznih bolesti povezanih s uporabom droga u EU i Republici Hrvatskoj, prof.dr.sc. Aleksandra Štulhofera i prof.dr.sc. Ivane Božičević o rezultatima istraživačkog projekta „SERZAM2020: dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine u kojem su prezentirali podatke o rizičnim spolnom ponašanju mladih, prevalencije klamidijske infekcije, statusu cijepljenja protiv HPV-a te znanja o klamidijskoj infekciji i infekciji HPV-om.  Prije kratke pauze svoja izlaganja su imali prof.dr.sc. Josip Begovac  s temom ”Što je novo u trendovima u skrbi osoba s HIV-om u Hrvatskoj?”, kao i dr.sc. Šime Zekan s temom ”Predekspozicijska profilaksa HIV infekcije u RH, stanje i budući izazovi?”.

Nastavak stručnog skupa je uslijedio prezentacijom Petre Smoljo, dr.med. i Ariana Diškovića s temom ”Demedikalizacija probirnog testiranja na HIV i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj i svijetu”, te Lane Blažević mag. sanit.ing s temom ”Monitoring i evaluacija: mjesečno izvještavanje te pregled rada VCT-a u 2023. godini”.

O preduvjetima, načelima i načinu savjetovanja i testiranja predavale su prim. Tatjana Nemeth Blažić dr. med. i prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med.

O čestim pitanjima i odgovorima iz ginekoloških ordinacija pričala je Marinka Šimunović Gašpar, mag.med.techn., univ.mag.admin.sanit., a o čestim upitima i odgovorima u udruzi (HUHIV) pričao je Davor Dubrović, mag. psihologije. Dio stručnog skupa s predavanjima završila je Sanja Belak Škugor, prof. psihologije.

Nakon predavanja sudionici su kroz rad u malim skupinama imali prilike . Stručni skup je završio raspravom i zaključcima sudionika, te radom u manjim grupama u kojem su sudionici imali priliku probati razgovor s korisnikom na temelju opisanog scenarija, u cilju približavanja načina i tijeka savjetovanja.