Obilježen 17. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U subotu 27. siječnja 2024. u Zagrebu, u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, sedamnaestu godinu zaredom održan je javnozdravstveni događaj posvećen edukaciji i informiranju o prevenciji raka vrata maternice.

Događaj su organizirali Hrvatska liga protiv raka, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar i uz podršku Ministarstva zdravstva i brojnih partnera, s ciljem informiranja građana o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održavala se humanitarna podjela mimoza te čestitki i označivača stranica s dječjim crtežima mimoza koje su izradila djeca koja se liječe na odjelu onkologije u Klinici za dječje bolesti Zagreb i učenici 4. c Osnovne škole Pavleka Miškine u Zagrebu. Brojni okupljeni građani su tom prilikom informirani o važnosti  cijepljenja protiv HPV-a, redovitih ginekoloških pregleda i usvajanja zdravih životnih navika. Tijekom edukativno informativnog programa stručnjaci su davali izjave o načinima prevencije i izbjegavanja rizika za razvooj bolesti, a provodio se i nagradni kviz znanja u kojem su posjetiteljice osvojile majice s preventivnim porukama u sklopu kampanje „Neću rak – Ako spriječiš, ne liječiš“.

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružili i mnogi stručnjaci i poznate osobe. Sudjelovanjem u ovoj akciji u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo želio je podsjetiti na važnost prevencije cijepljenjem protiv HPV-a u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja i probirnih testiranja na premaligne promjene na raku vrata maternice.

U Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Rak vrata maternice je deseti po učestalosti od svih karcinom au žena, a treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, trećina novooboljelih žena bila je mlađa od 50 godina.  Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina. Oko trećina zabilježenih slučajeva raka vrata maternice otkrije se u regionalno proširenom stadiju, a oko osam posto s udaljenim metastazama, kada su šanse za uspješno izlječenje manje. Stoga podsjećamo na važnost preventivnih pregleda.

Brojnim javnozdravstvenim i humanitarnim akcijama u siječnju, kada obilježavamo dane prevencije raka vrata maternice, cilj je poslati poruke o važnosti provedbe i primjeni mjera prevencije i ranog otkrivanja bolesti kako bi se zaštitilo zdravlje, a ako se bolest pojavi, o važnosti pravovremenog liječenja i psihosocijalne pomoći i podrške oboljelima i njihovim bližnjima.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju s događaja.