Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj

Dana 23. lipnja 2022. godine dijagnosticiran je prvi slučaj majmunskih boginja u Republici Hrvatskoj

Radi se o importiranom tj. uvezenom slučaju iz zapadne Europe. Oboljela osoba ima blagu kliničku sliku te je trenutno u izolaciji kod kuće.

Ovaj unos bolesti nije neočekivan s obzirom na povećani broj slučajeva zadnjih tjedana u Europi i možemo očekivati dodatne unose bolesti u Hrvatsku u predstojećem razdoblju. Važno je naglasiti kako bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom za prijenos bolesti.

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica. Osoba je zarazna od početka izbijanja osipa dok ne otpadnu sve kruste i kože ne zacijeli.

Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u direktnom kontaktu s kožnim promjenama bolesnika i kapljičnim putem u bliskom kontaktu licem u lice. Može se i posredno prenijeti predmetima (odjeća, posteljina) kontaminiranima iscjetkom i krustama bolesnikovih kožnih promjena ili bolesnikovim respiratornim sekretima.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Više na:

https://www.ecdc.europa.eu/en/monkeypox-outbreak