Proljetni tjedan testiranja 17.5. – 24.5. 2019.

U tjednu od 17. svibnja do 24. svibnja održava se drugi zaredom Proljetni tjedan testiranja (#SpringTestingWeek) sa svrhom povećanja pristupa testiranju na HIV i virusne hepatitise te sa svrhom povećanja svijesti o prednostima ranog testiranja i postavljanja rane dijagnoze na te bolesti.

Proljetni tjedan testiranja organizira europska inicijativa „Europski tjedan testiranja“ koja ujedinjuje 600-tinjak organizacija (zdravstvenih, u zajednici ili političkih organizacija) iz 53 države diljem Europe sa zajedničkim ciljem da se u jednom tjednu godišnje povećaju napori testiranja i promicanja svijesti o prednostima ranog testiranja. Inicijativa je, od svog početka 2013. godine, značajno napredovala i postala široko priznati europski događaj te je unazad dvije godine svoje aktivnosti proširila na organiziranje dva Europska tjedna testiranja godišnje, proljetni u svibnju i jesenski u studenom.

Slogan inicijative Europskog tjedna testiranja je Testiraj. Liječi. Spriječi., kako bi potaknula osobe koje se nalaze u riziku od HIV-a i/ili hepatitisa da saznaju svoj status što ranije budući da je napredak u liječenju HIV-a  doveo do toga da HIV pozitivne osobe danas mogu očekivati normalni životni vijek, a oni oboljeli od hepatitisa C mogu se u potpunosti izliječiti.

U Hrvatskoj, od samih početaka inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, mreža Zavoda za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu i mnoštvo civilnih organizacija, podržavaju ovu inicijativu i aktivno doprinose njenim ciljevima osiguravajući dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje, razgovore sa stručnjacima i procijenu rizika. U HZJZ-u testiranje se provodi anonimno i besplatno za sve osobe i tijekom cijele godine u redovnom terminu: utorkom od 11 do 15 sati i četvrtkom od 15 do 18 sati.