Europski tjedan testiranja 2019.

Europski tjedan testiranja sastoji se od brojnih aktivnosti promicanja testiranja i ranog otkrivanja infekcije HIV-om i virusnih hepatitisa B i C.

Za postizanje globalnih ciljeva zaštite zdravlja i smanjenja broja oboljelih od infekcije HIV-om i virusnih hepatitisa B  i C potrebno je smanjiti udio nedijagnosticiranih osoba koje ne znaju da su zaražene tim bolestima.  Kao podrška postizanju tog cilja 2013. godine je započelo obilježavanje Europskog tjedna testiranja na HIV i virusne hepatitise diljem Europe, brojnim aktivnostima povećanja dostupnosti testiranja i podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja ovih infekcija koje često nemaju simptome ili su oni oskudni.

Iako je ova inicijativa započela kao događaj koji se obilježavao jednom godišnje i bio usmjeren samo na testiranje na HIV, nakon nekoliko godina ona se proširila i na testiranje na hepatitis B i C, te događaj koji se obilježava dva puta godišnje – u proljeće (svibanj) i u jesen (studeni), a do sada su joj se priključile brojne organizacije u zdravstvu i zajednici.

Testiranje, rano otkrivanje infekcije i povezivanje sa skrbi i liječenjem je važna preventivna mjera i ima individualne i javnozdravstvene koristi, jer rano otkrivanje infekcije omogućuje uspješniji ishod liječenja, te također doprinosi sprječavanju širenja infekcije odnosno smanjenju broja novooboljelih osoba.

Aktivnosti Europskog tjedna testiranja namijenjene su svim građanima, ali prvenstveno osobama koje su zbog rizičnih ponašanja pod povećanim rizikom od zaraze virusom HIV-a i virusima hepatitisa B i C (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, osobe koje koriste droge injektiranjem, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe koje naplaćuju seksualne usluge ili koriste takve usluge). HIV i hepatitis B i C mogu dugo vremena biti bez simptoma i ljudi nisu svjesni infekcije, Stoga, najbolje je znati svoj status. Testiranjem se pokazuje odgovornost prema vlastitom i tuđem zdravlju.

Saznajte svoj status: testirajte se u Europskom tjednu testiranja

Saznajte gdje se možete testirati na HIV, virusni hepatitis ili druge spolno prenosive infekcije u interaktivnoj tražilici na internetskoj platformi i mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo podržava Europski tjedan testiranja koji se ove godine obilježava u razdoblju od 22. do 29. studenog 2019.

 

 

Više o Europskom tjednu testiranja i akcijama testiranja možete pročitati i ovdje:

Nema maženja bez paženja – Europski tjedan testiranja 2019. 

Europski tjedan testiranja 2017.

Obilježen europski tjedan testiranja 2016.

Europski tjedan testiranja na HIV i virusne hepatitise 2015 .