Slučajevi pneumonije povezani s novim koronavirusom, Kina

31. 12. 2019. zabilježeno je  grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene temperature i otežanog disanja s infiltratima na plućima. Prema podacima prvi slučaj razvio je simptome 8. prosinca 2019. godine. Oboljeli se uglavnom epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market veleprodajnom tržnicom morskih i živih životinja. Kao uzročnik početkom siječnja identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV ) koji se razlikuje od bilo kojeg do sada poznatog ljudskog Coronavirusa.

U Tajlandu je 12. siječnja potvrđen prvi importirani slučaj novog Coronavirusa kod turista koji je došao iz Wuhana, a drugi je slučaj detektiran 13. siječnja.  Nema direktne poveznice između ova dva slučaja osim što su kineski državljani. Japansko Ministarstvo zdravlja 15. siječnja 2020. potvrdilo je slučaj novog Coronavirusa kod čovjeka koji je također boravio u Wuhanu.

Do 17. siječnja laboratorijski je potvrđeno je 44 slučaja oboljelih od novog Coronavirusa (41 Kina, 2 Tajland, 1 Japan).

U ovom trenutku nema jasnih dokaza o održivom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka no kineske vlasti su 14. siječnja objavile da se ograničen prijenos s čovjeka na čovjeka ne može u potpunosti isključiti. Nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa infekcije na zdravstvene djelatnike. Praćenje kontakata i provođenja zdravstvenih mjera prevencije u Wuhanu su u tijeku, a tržnica s kojom se epidemiološki povezuje pojava oboljelih zatvorena  je 1. siječnja 2020.

Putnicima u međunarodnom prometu savjetuje se pridržavanje uobičajenih mjera opreza.

Tri zračne luke unutar EU imaju izravne letove u Wuhan, a postoje i neizravne veze s drugim zračnim lukama unutar EU. Predstojeće proslave kineske Nove godine krajem siječnja uzrokovat će povećani broj putovanja u te iz Kine, što povećava vjerojatnost dolaska oboljelih u Europu. Međutim, s obzirom da nema dokaza održivog prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa  u EU smatra se niskim, no ne može se u potpunosti isključiti. Rizik od daljnjeg širenja unutar EU u slučaju pojave oboljelih smatra se vrlo niskim do niskim.

Ne preporučuje se ograničavanje prometa roba i ljudi, ali se preporučuje strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti za putnike koji putuju u zahvaćena područja (za sada se samo grad Wuhan smatra zahvaćenim područjem).

Iako se smatra da je uzrok upale pluća novi Coronavirus, izvor bolesti, potencijal prijenosa i način prijenosa nije sasvim razjašnjen. Stoga se preporuča primjenjivati mjere smanjenja rizika od akutnih respiratornih infekcija tijekom putovanja u ili iz zahvaćenih područja:

– izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;

– često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom;

– izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama;

– putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;

– putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom liječniku i dati do znanja da su bili u Wuhanu.

Više informacija dostupno je na ovim poveznicama:

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

https://www.who.int/westernpacific/emergencies/novel-coronavirus

https://www.who.int/ith/2020-0901_outbreak_of_Pneumonia_caused_by_a_new_coronavirus_in_C/en/