Smanjenje rizika od legionarske bolesti

Legionarska bolest može pod određenim uvjetima nastati na svim mjestima gdje borave ljudi, no u zgradama u kojima se dnevno zadržava velik broj ljudi pojava legionele može prouzročiti i vrlo velik broj bolesnika, pa su stoga mjere koje slijede posebno važne za takve objekte, premda je jasno da je neke od njih uputno primjenjivati i drugdje, u manjim objektima, stanovima, obiteljskim kućama i dr.

Osnovni razlozi za pojavu ove, ponekad i vrlo teške pa i smrtonosne bolesti su:

  • stajanje mlačne vode onečišćene bakterijama Legionella iz okoliša
  • mogućnost da takva opasna voda prskanjem dospije do dišnih organa ljudi

 

Da bi se u ugostiteljskim objektima smanjio rizik od legionarske bolesti, važno je prije početka nove sezone odnosno prije dolaska gostiju provesti preventivne mjere.

Preporuke koje donosimo odnose se na hotele, kampove i marine koje rade samo tijekom sezone, one koji rade neprekidno tijekom cijele godine, rashladne tornjeve, ovlaživače zraka i bazene u ugostiteljskim objektima.

Za pomoć i konzultacije možete se obratiti Službi za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo svoje županije i Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preuzmite Preventivne mjere za smanjenje rizika od legionarske bolesti i doznajte sve detalje postupaka koje je potrebno provesti.

Više o smanjenju rizika od legionarske bolesti pročitajte ispod:

Identifikacija Legionella iz uzoraka vode
Značaj nadzora nad legionelama u turizmu