Spremni pobijediti malariju

Svjetski dan borbe protiv malarije se svake godine obilježava 25. travnja, a ove se godine slavi i 70. obljetnica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije i jednog od njenih značajnijih projekata, Globalnog programa iskorjenjivanja malarije (engl. Global Malaria Eradication Programme).

Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodium (pet je vrsta plazmodija), a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda Anopheles, koji obitava i na području Republike Hrvatske. Parazit se razmnožava u jetri i crvenim krvnim stanicama zaražene osobe. Malarija se može prevenirati i liječiti, a ako se pravovremeno ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), broj oboljelih u 2016. g.  je procijenjen na 216 milijuna; u odnosu na 2015. g. se povećao  za 5 milijuna oboljelih. Gotovo polovica svjetske populacije je izložena riziku obolijevanja od malarije. Najveći je broj oboljelih i umrlih od malarije u Africi, čak 90 % ukupno oboljelih i 91 % umrlih. Jugoistočna Azija, Istočni mediteran, Zapadni Pacifik i Južna Amerika su također zemlje pod povećanim rizikom.

U Europskoj regiji bilježimo najvećim dijelom importirane slučajeve zbog učestalih putovanja i velike pokretljivosti ljudi kao i komaraca. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno – pravovremeno otkrivati infekcije, liječiti oboljele, educirati stanovništvo i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca kako osobnom zaštitom tako i dezinsekcijom.

Malarija je u Republici Hrvatskoj iskorijenjena još 1964. godine i danas se bilježe samo tzv. importirani slučajevi, nastali u brojnim endemskim područjima malarije u svijetu. Sve dok se importirani slučajevi pravovremeno ne otkriju i izliječe, predstavljaju stalnu opasnost.

Svima koji će boraviti u endemskim malaričnim područjima zbog posla ili turizma preporučuje se da se informiraju u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo u kojima će saznati kako čuvati zdravlje na putovanjima, kako provoditi opće mjere zaštite (prikladna zaštitna odjeća, primjena repelenata odnosno sredstava za odbijanje komaraca, zaštitnih mreža za prozore i vrata, zaštitnih mreža za spavanje) i kemoprofilaksu (preventivno uzimanje lijekova protiv malarije prije odlaska, tijekom i nakon povratka s putovanja).

Prema procjenama SZO-a, borba protiv malarije je pred velikim izazovom. Prethodni ciljevi smanjenja broja novooboljelih od malarije nisu ostvareni; u pojedinim zemljama je njihov broj u stalnom porastu, premda se u velikom broju zemalja bilježi i pad oboljelih. Stoga je na globalnoj razini potrebno i dalje ulagati značajne resurse u suzbijanju malarije.

Preuzmite:

Letak – Zaštitite se od komaraca i zaraznih bolesti koje mogu prenijeti

Letak – Pet pravila za sigurnije putovanje u tropsko područje