Odsjek epidemiološka ambulanta

Epidemiološka ambulanta djeluje u sklopu Referentnog centra za epidemiologiju zaraznih bolesti. U njoj možete dobiti usluge cijepljenja, savjetovanja o zaštiti zdravlja na putovanju te preglede za sanitarne knjižice, uz izdavanje potvrde o cijepljenju odnosno izdavanje sanitarne knjižice.

U ambulanti se provodi cijepljenje uglavnom odraslih osoba, obično zbog potrebe putovanja, određenog medicinskog stanja ili postekspozicijske zaštite, uz izdavanje potvrde o cijepljenju (knjižica cijepljenja):

 • Protiv bolesti koje nisu obuhvaćene Kalendarom kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj (cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa, vodenih kozica, pneumokokne bolesti, HPV-a, sezonske gripe).
 • Protiv bolesti koje su obuhvaćene Kalendarom kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj, a koje zbog zdravstvenog ili drugog razloga niste primili kod svog liječnika cjepitelja (difterija-tetanus, tetanus, hepatitis B, morbili, rubela, parotitis, poliomijelitis, hemofilus influence tipa B).

Cijepljenje djece prema programu obveznog cijepljenja ili zbog medicinskih indikacija provode izabrani liječnici pedijatri i liječnici obiteljske medicine te nadležni liječnici školske medicine.

Cjepiva za takva cijepljenja su besplatna, a izabrani liječnici ih mogu naručiti od epidemiološke službe teritorijalno nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo.

U slučaju cijepljenja cjepivima izvan programa obveznog cijepljenja odnosno izvan medicinskih indikacija (tzv.komercijalna cjepiva), cjepivo nabavlja (kupuje) izabrani liječnik od ljekarni, dogovara termin cijepljenja djeteta te cijepi dijete nakon što pregledom djeteta isključi postojanje eventualnih kontraindikacija za cijepljenje.

S obzirom da većini djece svaka posjeta zdravstvenoj ustanovi, čak i kada je sredina poznata,  izaziva nelogodu i stres, preporuča se radi maksimalne dobrobiti djeteta da dijete cijepi izabrani liječnik.

Izabrani liječnik dobro poznaje dijete, ima uvid u njegovo cjelokupno zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju, a između roditelja i liječnika već postoji određena razina uzajamnog povjerenja.

Cijepljenje djece u epidemiološkoj ambulanti provodi se samo iznimno ako izabrani liječnik iz opravdanih razloga nije u mogućnosti provesti cijepljenje.

U tom slučaju roditelj za dijete mlađe od 6 godina treba donijeti potvrdu od izabranog liječnika, ne stariju od 24 sata, da dijete ne boluje od akutne bolesti te nema drugih kontrandikacija za cijepljenje, uz obavezno navođenje protiv čega se dijete planira cijepiti. Također izabrani liječnik na potvrdi treba navesti razlog zbog kojeg ne može cijepiti dijete već je nužno cijepljenje provesti u ambulanti HZJZ-a.

Više informacija o cijepljenju možete doznati na stranicama Odjela za cijepljenje.

Pročitajte i najčešća pitanja i odgovore o cijepljenju


ZAŠTITA ZDRAVLJA NA PUTOVANJU  – cijepljenje i savjetovanje

Svako putovanje ima određene zdravstvene rizike. Zaštita zdravlja na putovanju započinje još tijekom planiranja putovanja pa je poželjno da se osoba koja namjerava putovati pravovremeno raspita o potencijalnim zdravstvenim rizicima i načinima kako ih smanjiti ili ukloniti. Preporučuje se najmanje 4-6 tjedana prije odlaska na putovanje obaviti savjetovanje u putničkoj ambulanti, tijekom kojeg će liječnik procijeniti vrste rizika kojim osoba može biti izložena. Čuvanje zdravlja na putovanju uključuje pridržavanje liječničkih savjeta o izbjegavanju rizika i cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti.

 • Obavezna cijepljenja prema međunarodnim i našim propisima: protiv žute groznice i meningokoknog meningitisa.
 • Cijepljenje prema epidemiološkoj indikaciji ili zahtjevu poslodavca.
 • Cijepljenje uz izdavanje certifikata za dokumente (viza i sl.).
 • Savjetovanje o preventivnom uzimanju lijekova protiv malarije.
 • Savjetovanje o zaštiti zdravlja na putovanju.
 • Izdavanje Međunarodnog uvjerenja o cijepljenju (tzv. žuta knjižica), ili druge potvrde prema međunarodnim propisima.

Cijepljenje i savjetovanje možete obaviti u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Epidemiološka ambulanta trenutno radi u prostorima Prijemne mikrobiološke ambulante na adresi Rockefellerova 7a, Zagreb. Za cijepljenje je potrebna prethodna narudžba putem maila cijepnastanica@hzjz.hr  ili na broj telefona 01 /63 84 576 ili 01/63 84 578 (svakim radnim danom od 9:00 do 12:00h).

*Ovdje se ne naručuje za testiranje na COVID

Više o čuvanju zdravlja na putovanju i o preventivnim mjerama prije putovanja možete pročitati ovdje.

Upute za čuvanje zdravlja na putovanju (pdf)


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Cijepljenje protiv gripe svake jeseni je najučinkovitiji način sprečavanja gripe. Smanjuje rizik od gripe ili ukoliko osoba dobije gripu, bit će značajno blaža. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa preklapaju sa cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro preklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20-30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice), te sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika.


PREGLEDI ZA SANITARNE KNJIŽICE (ISKAZNICE)

Zdravstveni pregledi osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (79/07, 113/08, 43/09, 22/14, 130/17) i Pravilniku o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom (NN 23/94, 93/00, 116/18), obavezni su za određena zanimanja. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica prije početka obavljanja rada te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja jednom godišnje.

Od 1. siječnja 2019. godine nastupile su izmjene dinamike obavljanja zdravstvenih pregleda, te se povremeni zdravstveni pregledi obavljaju jednom godišnje. Tumačenja Ministarstva zdravstva dostupna su u sljedeća dva dokumenta:

Dokument 1.

Dokument 2.

Ovisno o vrsti zanimanja, liječnički pregled obuhvaća epidemiološko anketiranje, pregled pluća (fizikalni pregled pluća, RTG prema medicinskoj indikaciji), kože i vidljivih sluznica, te bakteriološki i parazitološki pregled stolice.

Osobe koje prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dolaze iz zemalja s visokom incidencijom tuberkuloze (≥ 40/100 000) trebaju  prije zdravstvenog pregleda za sanitarnu iskaznicu („sanitarni pregled“) obaviti  rendgensko snimanje (RTG) pluća u jednoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj te priložiti RTG nalaz tijekom sanitarnog pregleda. Uredan nalaz RTG pluća ne stariji od 3 mjeseca preduvjet je izdavanja sanitarne iskaznice.

Obaveznim pregledima u okviru zdravstvenog nadzora podliježu osobe:

 • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu i usluživanju hrane ili opskrbi stanovništva vodom za ljudsku potrošnju, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s hranom, odnosno vodom za ljudsku potrošnju,
 • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu kozmetičkih proizvoda, a koji na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima,
 • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova smještaja, njege i odgoja dojenčadi i predškolske djece,
 • koje rade na porođajnim i dječjim odjelima zdravstvenih ustanova,
 • koje se u pravnim osobama, odnosno kod fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstvu (javna kupališta, »wellness« centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, saloni za manikuru, pedikuru i sl.), kao i one osobe koje rade na poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
 • za koje se sumnja da su kliconoše drugih zaraznih bolesti prema epidemiološkoj indikaciji.

Za osobe koje rade u proizvodnji ili prometu namirnica obavezan je zdravstveni odgoj  za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (tečaj higijenskog minimuma). Više informacija o tečaju možete pročitati ovdje: Tečaj zdravstvenog odgoja – higijenski minimum.

Pregled za izradu/produženje sanitarne knjižice možete obaviti u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Epidemiološka ambulanta trenutno radi u prostorima Prijemne mikrobiološke ambulante na adresi Rockefellerova 7a, Zagreb. Za sanitarni pregled potrebna je prethodna narudžba putem maila sanitarne@hzjz.hr ili na broj telefona 01/6384 576 (svakim radnim danom od 9:00 do 12h).

Uzorak stolice se donosi u sterilnoj posudi za uzimanje uzoraka stolice, koju možete nabaviti u ljekarni. Na posudici je potrebno napisati ime i prezime.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na e-adresu: epidemiologija@hzjz.hr