Odsjek epidemiološka ambulanta

Ambulanta djeluje u sklopu Referentnog centra za epidemiologiju zaraznih bolesti. U njoj možete dobiti usluge cijepljenja, savjetovanja o zaštiti zdravlja na putovanju te preglede za sanitarne knjižice, uz izdavanje potvrde o cijepljenju odnosno izdavanje sanitarne knjižice. Nije potrebno prethodno naručivanje.

Sve usluge u epidemiološkoj ambulanti možete dobiti u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (ponedjeljak-petak) od 8:30 do 15:30 sati, na adresi Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb.

Cijepljenja odraslih osoba i djece protiv zaraznih bolesti, prema epidemiološkoj indikaciji ili preporuci uz izdavanje potvrde o cijepljenju (knjižica cijepljenja):

  • Protiv bolesti koje nisu obuhvaćene Kalendarom kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj (cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa, vodenih kozica, pneumokokne bolesti, HPV-a, sezonske gripe).
  • Protiv bolesti koje su obuhvaćene Kalendarom kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj, a koje zbog zdravstvenog ili drugog razloga niste primili kod svog liječnika cjepitelja (difterija-tetanus, tetanus, hepatitis B, morbili, rubela, parotitis, poliomijelitis, hemofilus influence tipa B).

Cijepljenje i savjetovanje možete obaviti u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30-15.30 sati, Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb

Platiti možete gotovinom ili narudžbenicom.

Kontakt: 46 83 004 ili 46 83 005

Više informacija o cijepljenju možete doznati na stranicama Odjela za cijepljenje.

Pročitajte i najčešća pitanja i odgovore o cijepljenju


ZAŠTITA ZDRAVLJA NA PUTOVANJU  – cijepljenje i savjetovanje

Svako putovanje ima određene zdravstvene rizike. Zaštita zdravlja na putovanju započinje još tijekom planiranja putovanja pa je poželjno da se osoba koja namjerava putovati pravovremeno raspita o potencijalnim zdravstvenim rizicima i načinima kako ih smanjiti ili ukloniti. Preporučuje se najmanje 4-6 tjedana prije odlaska na putovanje obaviti savjetovanje u putničkoj ambulanti, tijekom kojeg će liječnik procijeniti vrste rizika kojim osoba može biti izložena. Čuvanje zdravlja na putovanju uključuje pridržavanje liječničkih savjeta o izbjegavanju rizika i cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti.

  • Obavezna cijepljenja prema međunarodnim i našim propisima: protiv žute groznice i meningokoknog meningitisa.
  • Cijepljenje prema epidemiološkoj indikaciji ili zahtjevu poslodavca.
  • Cijepljenje uz izdavanje certifikata za dokumente (viza i sl.).
  • Savjetovanje o preventivnom uzimanju lijekova protiv malarije.
  • Savjetovanje o zaštiti zdravlja na putovanju.
  • Izdavanje Međunarodnog uvjerenja o cijepljenju (tzv. žuta knjižica), ili druge potvrde prema međunarodnim propisima.

Više o čuvanju zdravlja na putovanju i o preventivnim mjerama prije putovanja možete pročitati ovdje.

Upute za čuvanje zdravlja na putovanju (pdf)

 


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Cijepljenje protiv gripe svake jeseni je najučinkovitiji način sprečavanja gripe. Smanjuje rizik od gripe ili ukoliko osoba dobije gripu, bit će značajno blaža. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi između ostaloga o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa preklapaju sa cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro preklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70%, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20-30%. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20% je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice), te sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zdravstvene djelatnike prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.


PREGLEDI ZA SANITARNE KNJIŽICE (ISKAZNICE)

Zdravstveni pregledi osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, NN 113/08, 43/09), pravilniku (NN 23/94, 93/00) i obavezni su za određena zanimanja. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja.
Ovisno o vrsti zanimanja pregled obuhvaća liječnički pregled: pluća (fizikalni pregled pluća, RTG prema medicinskoj indikaciji), kože i vidljivih sluznica, te bakteriološki i parazitološki pregled stolice.

Obavezni pregledi se provode za osobe koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji ili prometu:
•    hrane ili opskrbi pučanstva pitkom vodom (djelatnici u ugostiteljskim objektima, konobari, kuhari, trgovci, pekari, mesari i sl.);
•   sredstava za održavanje osobne higijene, njege ili uljepšavanja lica i tijela, ili samostalno obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstvu: u javnim kupalištima, „wellness“ centrima, kozmetičkim salonima, brijačnicama, frizerskim saloni, salonima za masažu, salonima za manikuru, pedikuru i sl., kao i one osobe koje rade na poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice (frizeri, kozmetičari, „tattoo“ majstori i sl.);
•    obavljaju, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova u osnovnim i srednjim školama i drugim ustanovama za djecu i mladež: jaslice, vrtići, đački domovi, dječja odmarališta, ustanove socijalne skrbi i sl. (odgajatelji, prosvjetni radnici);
•    obavljaju preglede, liječenje, njegu i usluživanje bolesnika u ustanovama i pravnim osobama s registriranom zdravstvenom djelatnošću i ustanovama socijalne skrbi (zdravstveni djelatnici);
•    rade u proizvodnji, opremanju i izdavanju lijekova ili medicinskih proizvoda (farmaceuti i dr.).

Za osobe koje rade u proizvodnji ili prometu namirnica obavezan je zdravstveni odgoj  za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (tečaj higijenskog minimuma). Više informacija o tečaju možete pročitati ovdje: Tečaj zdravstvenog odgoja-higijenski minimum

Uzorci za mikrobiološku pretragu stolice za sanitarne knjižice primaju se od 8:30h do 14h, a nalazi se izdaju nakon nekoliko radnih dana u vremenu od 8:30h do 15:30h.

Uzorak stolice donosi se u sterilnoj posudi za uzimanje uzorka stolice, koju možete kupiti u ljekarni.

Za sanitarni pregled nije potrebno prethodno naručivanje.

Platiti možete gotovinom ili narudžbenicom.

Pregled za sanitarne knjižice možete obaviti u epidemiološkoj ambulanti, Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30-15.30 sati, Rockefellerova 2, II. kat, Zagreb