Ususret tjednu cijepljenja 24. – 30. travnja 2017. godine

Zašto je važno postići visoku procijepljenost i je li necijepljeno dijete potencijalna opasnost za kolektive kao što su škole i vrtići odnosno za drugu djecu koja su cijepljena?

 

Odgovor na ovo pitanje vezan je uz kolektivni imunitet. Sve dok je postotak osjetljivih ispod određene razine (koja je različita za svaku zaraznu bolest i ovisi o indeksu zaraznosti  uzročnika), postoji zaštita kolektivnim imunitetom. U visoko procijepljenoj zajednici nema mogućnosti održavanja cirkulacije uzročnika zarazne bolesti ili se ona održava na vrlo niskoj razini. Zahvaljujući kolektivnom imunitetu su zaštićene ne samo cijepljene osobe, već i svi oni koji se iz nekog razloga (bolest, preosjetljivost na sastojke cjepiva i sl.) nisu mogli cijepiti, uz  uvjet da  su ravnomjerno raspoređeni u toj visoko procijepljenoj populaciji.

Procijepljenost protiv bolesti iz Kalendara cijepljenja je u Hrvatskoj visoka, jedna od najboljih u Europi i to je razlog zašto su i necijepljena djeca zaštićena od onih bolesti koje su u Hrvatskoj nestale zahvaljujući cijepljenju (npr. dječje paralize, difterije, ospica).

Važno je podsjetiti da niti jedno cijepljenje ne štiti 100 % cijepljenih i da niti jedno društvo ne uspije procijepiti 100 % stanovništva pravovremeno, zbog kašnjenja i zbog privremenih ili trajnih kontraindikacija za cijepljenje. Osim toga, djelotvornost nekih cjepiva s vremenom može oslabiti. Zbog toga uvijek, unatoč cijepljenju, u svakom društvu postoji određeni manji ili veći postotak osoba osjetljivih na zaraznu bolest protiv koje se cijepi.

Svakom se odlukom o necijepljenju djeteta koje nema kontraindikacije za cijepljenje udio osjetljivih u populaciji malo povećava. Ako je velik broj necijepljene djece u određenoj sredini, veći je broj potencijalnih izvora zaraze, a time i veći izgledi da u slučaju pojave bolesti njeni uzročnici cirkuliraju među stanovništvom u dovoljnoj mjeri da obole i nezaštićene, osjetljive osobe – one koje nisu cijepljene, ali i manji broj cijepljenih koji iz nekog razloga nisu stvorili potrebnu zaštitu ili su je stvorili pa s vremenom izgubili.

Valja također imati na umu da se dijete ne kreće samo u jednom kolektivu (vrtiću, razredu, školi), nego i na drugim mjestima, te da dolazi u kontakt s raznim pojedincima i skupinama u zemlji i izvan zemlje ako putuje i u tom slučaju cijepljenje služi za individualnu zaštitu.

Na sljedećoj stranici: Koliko dugo traje zaštita cjepivom?