Ususret tjednu cijepljenja 24. – 30. travnja 2017. godine

Iako je cijepljenje nedvojbeno jedna od dokazano najučinkovitijih medicinskih mjera koja je spasila milijune i milijune života, danas svjedočimo da je ono, paradoksalno, postalo žrtva svojih vlastitih uspjeha.

Tako se danas, kada su zahvaljujući cijepljenju u svijetu odavno iskorijenjene velike boginje,  kad u Hrvatskoj više nema oboljelih od dječje paralize i difterije, kada nam djeca više ne umiru od neonatalnog tetanusa, milijarne tuberkuloze, tuberkuloznog meningitisa ni ospica, kada je učestalost hripavca višestruko smanjena, a ospice i rubela su pred samom eliminacijom, sve češće može čuti da je cijepljenje potpuno nepotrebno i da se djeca neopravdano izlažu potencijalnim rizicima odnosno štetnim učincima cijepljenja. Pri tome se navode rezultati često upitnih znanstvenih istraživanja koje se unaprijed odbija metodološki analizirati kako bi se objektivno utvrdila težina i vjerodostojnost argumenata koji se nekritički i neetički koriste. Pri tome se spremno zaobilazi i statistika o broju oboljelih prije i nakon uvođenja cijepljenja, koja je za Hrvatsku sljedeća:

 

Zarazna bolest

Prosječan broj oboljelih godišnje

Smanjenje učestalosti (%)
Petogodišnje razdoblje prije / u vrijeme uvođenja cjepiva Zadnje dostupno petogodišnje razdoblje
Difterija 1 133 0 100
Tetanus 186 2 99
Hripavac 7 393 90 99
Dječja paraliza 219 0 100
Ospice 15 183 7 >99
Rubela 11 248 1 >99
Zaušnjaci 8 569 58 99
Tuberkuloza 13 785 617 95
Hepatitis B akutni 224 48 79
Hib invazivna bolest (meningitis i sepsa) 18 1 94

 

Ovim brojkama treba dodati i spriječene brojne hospitalizacije, teške i nerijetko trajne komplikacije,  kao i smrti od zaraznih bolesti (npr. prije uvođenja cijepljenja protiv ospica je od ospica godišnje umiralo  desetak djece godišnje).

Ponovne pojave većih epidemija ospica u mnogim su državama izravna posljedica necijepljenja djece zbog straha roditelja izazvanog širenjem raznih pogrešnih informacija. S obzirom na način na koji se takve informacije šire, taj strah i osjećaj nemoći roditelja je razumljiv, kao što je razumljivo da svaki roditelj želi samo ono što je najbolje za svoje dijete.  Međutim, nedavna smrt od difterije necijepljenog dječaka u Španjolskoj, kao i slučaj necijepljenog dječaka u Sloveniji koji je zbog tetanusa završio na respiratoru i jedva preživio, trebali bi biti dovoljno veliko upozorenje što nas (opet) čeka budemo li pod utjecajem brojnih dezinformacija koje nas preplavljuju počeli olako donositi odluke o necijepljenu svoje djece.

Stoga ovim putem još jednom pozivamo sve koji imaju sumnje i pitanja o cijepljenju da se, radi dobivanja provjerenih informacija i donošenja informirane odluke obrate onima koji se stručno i znanstveno svakodnevno bave cijepljenjem. O važnosti korištenja pouzdanih izvora provjerenih i točnih informacija o cijepljenju možete pročitati i na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije, koja je pokrenula web stranicu Vaccine Safety Net da bi korisnicima interneta pružila pouzdane informacije o sigurnosti cjepiva.

 

Na sljedećoj stranici: Kalendar cijepljenja