Ususret tjednu cijepljenja 24. – 30. travnja 2017. godine

Što je kalendar cijepljenja?

 

Kalendar cijepljenja je vremenski slijed primanja cjepiva, tj. shema cijepljenja (engl. Vaccine schedule), neovisno o tome je li cijepljenje obavezno ili preporučeno. On pokazuje u kojoj dobi i s koliko se doza preporučuje cijepiti dijete da bi se postigla najbolja zaštita od bolesti protiv koje se dijete cijepi.

Program cijepljenja je skup aktivnosti od preporučivanja optimalnog Kalendara cijepljenja, osiguravanja nabave cjepiva, distribucije i primjene na ispravan način do nadzora nad provedbom cijepljenja, praćenja nuspojava cijepljenja i nadzora nad kretanjem bolesti protiv kojih se cijepi.

Svake godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao stručno tijelo izrađuje prijedlog Programa cijepljenja i šalje ga u Ministarstvo zdravstva koje, na čelu s Ministrom, odobrava Program i tako on postaje zakonski obvezujući.

Svaka država ima svoj program cijepljenja (engl. National immunization programme; NIP), neovisno o tome je li on obvezan ili preporučen.

 

Koje su osnove za odabir cijepljenja u Kalendaru cijepljenja?

Preporuka uključivanja pojedinog cjepiva u Kalendar cijepljenja je rezultat kontinuiranog i temeljitog praćenja i analize epidemiološke situacije određene bolesti u Hrvatskoj, ali i šire, kao i temeljite analize djelotvornosti, učinkovitosti i sigurnosti dostupnih cjepiva. Unutar stručne zajednice se na temelju dostupnih stručnih i znanstvenih spoznaja raspravlja o potrebi i opravdanosti, kao i o eventualnim nedostacima i rizicima uključivanja određenog cijepljenja u kalendar, a konačno stručno mišljenje donosi Savjetodavni odbor za cijepljenje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, čiji su članovi epidemiolozi, infektolozi, pedijatri, predstavnici Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, ali i predstavnici roditelja. Iz ovoga se može zaključiti da je svaka promjena u Kalendaru cijepljenja vrlo promišljeni i transparentni postupak struke temeljen na znanstvenim dokazima i iskustvu.

U Hrvatskoj se prema Kalendaru cijepljenja djeca cijepe protiv ukupno deset bolesti, dok je u nekim državama taj broj veći, pa tako u svom kalendaru cijepljenja imaju i cijepljenje protiv vodenih kozica, rota virusa, pneumokokne bolesti, meningokokne bolesti i hepatitisa A.

Na sljedećoj stranici: Obavezno ili preporučeno cijepljenje?