Ususret tjednu cijepljenja 24. – 30. travnja 2017. godine

Treba li prije cijepljenja provoditi alergološko testiranje u svrhu dokazivanja neprisutnosti alergije na sastojke cjepiva?

 

Nigdje na svijetu se djeca ne testiraju na sastojke cjepiva prije njegove primjene radi dokazivanja neprisutnosti preosjetljivosti ako nema razloga posumnjati na preosjetljivost. Zahtjev pojedinih roditelja za rutinskim dokazivanjem neprisutnosti alergije na sastojke cjepiva kod djece koja nemaju alergiju u anamnezi je pogrešno tumačenje navoda o kontraindikacijama u uputama i sažetku opisa svojstva lijeka. Kontraindikacija za primjenu cjepiva je preosjetljivost na sastojke cjepiva, a ne nedostatak dokaza o neosjetljivosti  na sastojke cjepiva.

Postojanje preosjetljivosti na sastojke cjepiva kao kontraindikacija za cijepljenje znači da je već  otprije poznato ili postoji visoka sumnja na temelju anamneze ili medicinske dokumentacije da je dijete preosjetljivo na neki od sastojaka cjepiva te ga zbog toga ne može primiti ili ga, ako je njegova primjena nužna, treba primiti u kontroliranim bolničkim uvjetima uz prethodnu obradu alergologa.

Liječnik stoga prije svakog cijepljenja treba procijeniti postoji li sumnja na preosjetljivost pomoću nekoliko jednostavnih pitanja:

  • je li dijete imalo reakcije na prethodnu dozu cjepiva te ako je, procijeniti je li ona mogla biti posljedica preosjetljivosti (npr. urtikarija ili angioedem),
  • je li dijete alergično na ikakve lijekove ili hranu te ako je, procijeniti na temelju sastava cjepiva postoji li rizik od reakcije preosjetljivosti na cjepivo (npr. alergija na jaja, želatinu, proteine mlijeka, određene antibiotike),
  • kakvo je zdravstveno stanje djeteta te postoji li na temelju anamneze ili medicinske dokumentacije sumnja na bolest koja se pogoršava zbog kontakta s alergenima (npr. teška astma).

Ako je na bilo koje od navedenih pitanja odgovor potvrdan, potrebno je dijete uputiti alergologu na obradu.

Nelogičnost i neprovedivost rutinskog utvrđivanja nepostojanja preosjetljivosti odražava se u činjenici da bi se prema istom načelu takva obrada morala provoditi i prije uvođenja svake namirnice u prehranu djeteta, prije primjene svakog lijeka kod djeteta, prije primjene svakog kozmetičkog pripravka, jer za sve njih, i hranu i lijekove i razne kreme i šampone za bebe, a ne samo za cjepiva, vrijedi da je njihova primjena kontraindicirana u slučaju postojanja preosjetljivosti na njihove sastojke.

Na sljedećoj stranici: Etika cijepljenja i necijepljenja