World Pride Madrid 2017

Svjetski LGBT festival, World Pride Madrid 2017, održat će se u Madridu od 23.6. do 2.7.2017. godine.

Očekuje se sudjelovanje između 2 do 3 milijuna posjetitelja, većinom pripadnika LGBT zajednice iz različitih dijelova svijeta.

 

 

 

Kao i svako drugo veliko međunarodno masovno okupljanje i ovaj je skup praćen određenim rizikom pojave zaraznih bolesti i to iz više razloga:

  • koncentracija  velikog broja osoba, među kojima ima i onih koji nisu cijepljeni protiv uobičajenih bolesti iz kalendara cijepljenja kao što su, primjerice, ospice
  • iako su prodajna mjesta hrane i pića pod sanitarnim nadzorom, postoji mogućnost da se pojave neregistrirana prodajna mjesta koja nisu pod odgovarajućim zdravstvenim nadzorom, što može rezultirati trovanjem hranom ili infekcijom probavnog sustava (mučnina, proljevi, povraćanje), naročito uzimajući u obzir visoke ljetne temperature u vrijeme održavanja festivala koje pogoduju takvim infekcijama i trovanjima, ako se hranom nepravilno rukuje
  • moguća nedovoljna  raspoloživost sanitarnih čvorova zbog velikog broja posjetitelja rezultira smanjenom razinom higijene i većim rizikom od širenja zaraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama odnosno fekooralnim putem
  • veća učestalost konzumacije alkohola i drugih psihoaktivnih sredstava poput rekreacijskih droga povećava rizik od neodgovornog spolnog ponašanja koje može rezultirati prenošenjem spolno prenosivih bolesti, kao što su sifilis, gonoreja, limfogranuloma venereum, hepatitis B, hepatitis C i HIV infekcija i druge.

S obzirom na trenutno aktualnu epidemiju ospica i hepatitisa A u nekoliko država na području Europe, moguće je da i među posjetiteljima bude zaraženih osoba koje mogu biti izvor daljnjeg širenja zaraze. U postojećoj epidemiji hepatitisa A najveći broj oboljelih čine muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, te je važno znati da se hepatitis A, osim uobičajenim fekooralnim putem (zagađenom hranom i pićem, prljavim rukama), može prenositi i spolnim putem, s obzirom da se uzročnik kod zaraženih izlučuje stolicom, pa se može prilikom spolnih aktivnosti unijeti u probavni sustav.

Što sve poduzeti prije putovanja?

Prije putovanja se preporučuje posavjetovati s liječnikom o eventualnim potrebnim cijepljenjima i ostalim mjerama zaštite zdravlja. Poželjno je provjeriti cijepni status i po potrebi se cijepiti protiv ospica jednom dozom kombiniranog MMR cjepiva (npr. Priorix).

Radi zaštite od prijenosa hepatitisa A spolnim putem, preporučuje se i cijepljenje protiv hepatitisa A (Havrix 1440). Potrebna zaštita razvija se u roku od dva tjedna od primitka jedne doze cjepiva i traje 5 do 6 godina. Primitkom druge doze cjepiva 6 do 12 mjeseci nakon prve doze, zaštita traje najmanje 25 do 30 godina odnosno praktički doživotno. Cijepljenje protiv hepatitisa A se preporučuje i osobama koje imaju hepatitis B i/ili hepatitis C, kao i osobama koje koriste droge injektiranjem.

Osobe koje su u većem riziku od zaraze hepatitisom B i C (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju partnere), a nisu cijepljene protiv hepatitisa B, preporučuje se cijepiti i protiv hepatitisa B monovalentnim cjepivom protiv hepatitisa B (HBvaxPRO, Engerix B) ili kombiniranim cjepivom protiv hepatitisa A i B (Twinrix).

Kako se ponašati tijekom putovanja?

Važno je provoditi mjere osobne higijene, naročito redovito i pravilno prati ruke, a praktično je i korisno nabaviti dezinficirajuće maramice ili gel. Također, preporučuje se konzumirati termički dobro obrađenu hranu te izbjegavati sirovo voće i povrće (npr. već pripremljene voćne i povrtne sirove salate, svježe cijeđeni sokovi i sl.) osim onoga koje osoba sama guli (npr. banana) ili ako je oprano u čistoj vodi. Pića i napitke je najsigurnije konzumirati iz originalnih boca ili limenki i ne dijeliti ih međusobno kao kada, primjerice, iz jedne boce ili limenke pije više osoba naizmjence.

Savjetuje se odgovorno spolno ponašanje radi sprječavanja odnosno smanjenja rizika od spolno prenosivih infekcija, uključujući hepatitis B, hepatitis C i HIV infekciju. To podrazumijeva suzdržavanje od spolnih odnosa (apstinencija), spolni odnosi isključivo u uzajamno vjernoj vezi te redovito i pravilno korištenje zaštite pri svakom spolnom odnosu sa svim spolnim partnerima (tzv. ABC strategija, engl. Abstinence ili suzdržavanje od spolnih odnosa, engl. Be faithful ili biti vjeran, engl. Condom ili kondom). Korištenje zaštite pri spolnom odnosu uključuje upotrebu kondoma kao i adekvatnu zaštitu kod oralnog odnosa (npr. dentalne brane). Važna je i redovna i pravilna osobna higijena (pranje ruku i genitalnog područja prije i nakon spolnog odnosa), čime se smanjuje rizik od prijenosa crijevnih zaraza kao što su hepatitis A i šigeloza.

S obzirom na vrijeme i mjesto održavanja skupa, važno je čuvati se prekomjernog izlaganja suncu, što uključuje upotrebu sredstava s odgovarajućim zaštitnim UV faktorom i primjerenu odjeću (npr. prirodni, svijetli materijali dugih rukava) te dovoljan unos tekućine (najbolje vode) kako bi se spriječila dehidracija.

Što nakon povratka s puta?

Ako je osoba tijekom putovanja imala nezaštićeni spolni odnos s osobom ili osobama čiji je status zaraženosti nepoznat ili po povratku razvije neke simptome infekcije, treba otići liječniku i napomeniti mu svoje putovanje i aktivnosti, kako bi se obavio pregled i sva potrebna testiranja na spolno prenosive bolesti.

Više informacija o zaštiti zdravlja na putovanju možete pročitati na:

Upute za čuvanje zdravlja na putovanju

Zaštita od crijevnih zaraznih bolesti