Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnostiEuropski tjedan mobilnosti (engl. European Mobility Week) se od 2002. godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i nekoliko europskih organizacija (EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe). U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana u vezi održivog kretanja i mobilnosti, uz poticanje javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promociju prava na zdravi život, te edukaciju građana u cilju poboljšanja kvalitete života u gradu.

Obilježavanje „Europskog tjedna mobilnosti“ započelo je projektom „U grad bez mog automobila!“. Margot Wallström, bivša članica Europske komisije za okoliš, ustanovila je 2000. godine europsku inicijativu pod nazivom „Dan bez automobila” (engl. Car Free Day) radi poticanja gradova na brigu za okoliš. Na taj su dan gradovi trebali ograničiti kretanje motornih vozila u pojedinim dijelovima, poticati korištenje održivih modela kretanja, naglašavajući važnost i podižući svijest o tome koliko odabir vrste i modela kretanja utječe na očuvanje okoliša.

Ove se godine Europski tjedan mobilnosti promovira temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” (engl. Clean, shared and intelligent mobility) i poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje” (engl. Sharing gets you further), kojom se promiče zajednička mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja, jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja osobnih automobila na cesti. Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava – automobila, bicikala, javnog prometa.

Danas se ova manifestacija aktivno obilježava u čak više od 2000 europskih gradova, što dovoljno govori o njenom značaju.