Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo 16. listopada 2020. obilježava Svjetski dan hrane.

Zagreb, 16. listopada 2020. – 16. listopada, u sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, koji vodi  prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović,  na Svjetski dan hrane želimo pojačati svijest o važnosti  nutritivno vrijedne hrane u očuvanju zdravlja.

Ove godine, naglasak stavljamo na jednostavan odabir i veću dostupnost hrane bogate hranjivih tvarima koja čuva naše zdravlje. U sklopu projekta Živjeti zdravo, provodi se analiza i označavanje prehrambenih proizvoda Jamstvenim žigom Živjeti zdravo.

Prepoznatljiva oznaka Jamstvenog žiga Živjeti zdravo na ambalaži jamči kupcu da među proizvodima iz iste kategorije odabrani proizvod odgovara visokim standardima kvalitete, da su upravo taj proizvod stručnjaci analizirali i preporučili kao dio umjerene, uravnotežene i raznolike prehrane. Žig Živjeti zdravo istaknut na ambalaži nalazi se na provjerenim, zdravstveno ispravnim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011. Kriterijima je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak.

Jamstvenim žigom Živjeti zdravo potičemo i proizvođače da razvijaju ili preformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te da na taj način i oni daju svoj doprinos edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

Jamstveni žig Živjeti zdravo predstavljen je u znanstvenom časopisu Nutrients 2019. godine uz odabrane europske znakove dodatnog označavanja proizvoda.

Infografika – Jamstveni žig Živjeti zdravo