Živjeti zdravo – Ovu godinu posvetite zdravim odlukama u kojima ćete uživati i ustrajati

Početkom godine, mnogi od nas zadaju si brojne ciljeve i donose odluke na koje nerijetko zaborave već do kraja siječnja. Razlozi su nerealni ciljevi, nagle, drastične restrikcije, a i odluke koje su u potpunoj suprotnosti s našim životnim stilom. Novogodišnje odluke nam ne bi trebale stvarati pritisak, već naprotiv – trebale bi nas radovati i motivirati da nastavimo s njihovim provođenjem. Datum koji će označiti početak uvođenja zdravih navika u naš život je nevažan i promjene ne moraju nastupiti s prvim danom nove godine. Važno je da ustrajemo u zdravim izborima. U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta tima „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Polagano mijenjajte prehrambene navike odabirom proizvoda s jamstvenim žigom „Živjeti zdravo“

Suvremeni način života svakodnevno utječe na njegovu kvalitetu, ali i na način prehrane. Lošije prehrambene navike su posljedica nedostatka vremena i dinamike života, pri čemu se hrana uglavnom konzumira izvan doma, pa se zato mnogi, a posebno mladi, odlučuju za obroke „na brzinu“ koji ne sadrže dovoljnu količinu hranjivih tvari. Kako biste tijekom 2020. godine poboljšali prehrambene navike, odlučite se na polaganiji ritam usvajanja novih navika, što će povećati vjerojatnost da ćete ih dugoročnije primijenjivati. Pratite što jedete tijekom obroka i međuobroka. Jedete li manje od pet porcija voća i povrća, povećajte unos za jednu dodatnu porciju voća i povrća. Ako volite jesti slatkiše, nemojte imati osjećaj krivnje kada ih jedete već se podsjetite da ih je poželjno jesti u umjerenim količinama, uz dovoljan unos ostalih vrsta namirnica i tekućine te svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

„Želite li učiniti prvi korak prema zdravijoj prehrani, u ovoj godini birajte proizvode s jamstvenim žigom „Živjeti zdravo“ koji garantiraju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, a zadovoljavaju i preporučeni omjer energije i hranjivih tvari te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina, zbog čega pozitivno utječu na zdravlje i kvalitetu života“,  savjetuje dr.sc Lea Pollak, dipl.ing, znanstvena suradnica i voditeljica Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i komponente Zdravlje i prehrana Nacionalnog programa Živjeti zdravo”.

Hodajte!

Koji bi mogao biti bolji poticaj na hodanje od činjenice da se hodanjem luči hormon sreće?  Jedino što u hodanje morate uložiti jesu slobodno vrijeme i volja, a ono će vam mnogostruko uzvratiti. Važno je da se svaki dan krećete najmanje 30 minuta umjerenim intenzitetom, a još važnije da u tome doista uživate. Dobra vijest je da je hodanje rijetko povezano s ozljedama, a u ovaj vid tjelesne aktivnosti mogu se uključiti osobe svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikad nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. „Samo neki od povoljnih učinaka hodanja na zdravlje su smanjenje rizika od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tipa 2, raka debelog crijeva i raka dojke, povoljan utjecaj na san i intelektualne sposobnosti te smanjenje simptoma stresa i depresivnih poremećaja“, kazao je Slaven Krtalić, voditelj Odsjeka za tjelesnu aktivnost, u Službi za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i voditelj Elementa 2, Zdravlje i tjelesna aktivnost, u sklopu projekta “Živjeti zdravo”. Ako želite naučiti pravilno hodati i želite hodati u grupi koja će vas ohrabrivati i motivirati da ne odustajete, priključite se javnozdravstvenim akcijama pod nazivom „Hodanjem do zdravlja“, koje se održavaju u mnogobrojnim gradovima diljem Hrvatske.

Mali, a veliki koraci za vlastito mentalno zdravlje

Važno je imati na umu kako je je briga o vlastitom mentalnom zdravlju, o svojim osjećajima, odnosima i mislima, izuzetno važna kao i briga o našem tjelesnom zdravlju.

Sami svakodnevno možemo činiti male stvari za očuvanje našeg mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti. Pet jednostavnih dnevnih aktivnosti koje mogu  poboljšati naše osobno zadovoljstvo i sreću, smanjiti stres i anksioznost te potaknuti pozitivno mentalno zdravlje, preporučuje dr. sc. Ljiljana Muslić, klinička psihologinja, voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja u Službi za promicanje zdravlja HZJZ-a:

  1. Učite nove stvari – stjecanje novih znanja i vještina može povećati vaše samopouzdanje i biti jako zabavno. Možete, primjerice, eksperimentirati u kuhinji ili učiti novi jezik ili instrument.
  2. Povežite se – Podržavajući odnosi mogu dovesti do veće sreće i poboljšati samopouzdanje. Zato, već sad se možete javiti prijatelju s kojim se ne vidite često ili odlučiti da ćete više vremena provoditi s obitelji, a izvrstan način za povezivanje s drugima je i učlanjenje u neko društvo ili klub.
  3. Odvojite trenutak – Svijest o vlastitoj okolini i iskustvima poboljšava samospoznaju i samorazumijevanje, koji doprinose poticanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Zato, primjerice, odvojite vrijeme za uživanje i opuštanje, odvojite vrijeme bez mobitela, pišite dnevnik ili prošećite prirodom, povremeno odvojite trenutak za nekoliko dubokih udaha i izdaha ili obratite pozornost na to kako dišete.
  4. Budite aktivni – Aktivnost smanjuje stres, povećava energiju i jača imunološki sustav. Izađite u šetnju, koristite stepenice mjesto dizala, upišite tečaj plesa ili uređujte vaš prostor za stanovanje.
  5. Uzvratite – Pomaganje, dijeljenje i ljubaznost prema drugima promiče osjećaj vlastite vrijednosti, može emocionalno ispunjavati te jača zajednicu. Nasmijte se ljudima u prolazu, zahvalite, pozdravite, učinite nešto lijepo za druge, istražite mogućnosti volontiranja…

I na kraju, ne zaboravite, kada vam je teško, osjećate se bespomoćno i beznadno, povlačite se iz društvenih odnosa, izbjegavate uobičajene aktivnosti, imate napadaje bijesa ili vas preplavljuje tjeskoba i strahovi, postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji razgovorom mogu pomoći. Potražite pomoć i podršku. Odlazak stručnjaku na razgovor može biti veliki korak za vlastito mentalno zdravlje i unaprjeđenje osobne dobrobiti i kvalitete života.

 

„Zajedno do fondova  EU“