Održana Međunarodna radionica „Promicanje zdravlja“

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, 14. i 15. lipnja, održana je Međunarodna radionica  „Promicanje zdravlja“.

Svrha ove radionice je poticanje razmjene znanja i iskustava o ulozi koju Europski strukturni i investicijski fondovi (ESI fondovi) mogu imati u podupiranju promicanja zdravlja i prevencije bolesti, aktivnog i zdravog starenja te zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu. Razlog zašto se radionice provode u Zagrebu je činjenica da je RH prepoznata kao zemlja s razvijenim promicanjem zdravlja, među najkompetentnijima u Europi, što je potvrđeno prošle godine kada je projekt „Živjeti zdravo“ odabran kao jedan od dva modela dobre prakse Europske komisije i to iz područja zdravstva.

Teme o kojima se raspravljalo bile su:

– Promicanje zdravlja i prevencija bolesti kao jedno od ključnih područja ulaganja u zdravlje. Način na koji se mjere promicanja zdravlja primjenjuju u državama članicama (npr. uključivanje u druge politike, specifični zdravstveni programi).

– Uloga preporuka za pojedine zemlje u vezi s promicanjem zdravlja, aktivnim i zdravim starenjem te zdravljem i sigurnosti na radnom mjestu donijetima tijekom Europskog semestra.

– Uloga ESI fondova u podupiranju 1) promicanja zdravlja i prevencije bolesti; 2) aktivnog i zdravog starenja; 3) zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

„Radionica se održala u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji je prikazao projekt „Živjeti zdravo“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda“.

Ova je radionica dio niza događaja u organizaciji projekta „ESI fondovi za zdravlje“ koji financira Zdravstveni program EU-a (siječanj 2017. – prosinac 2018.) u cilju:

– prikupljanja znanja o ulaganjima ESI fondova u zdravlje diljem Europe

– stvaranja znanja i kapaciteta za potporu primjeni ESI fondova za zdravlje.

Više informacija o „ESI fondovi za zdravlje“ i radionici možete pronaći na poveznici:

http://www.esifundsforhealth.eu/

„Zajedno do fondova EU“.