Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ prepoznat kao primjer dobre prakse od strane Europske komisije

U Bruxellesu nagrađen projekt koji je osigurao uvjete za očuvanje zdravlja kroz redovitu tjelesnu aktivnost djece u 120 hrvatskih škola bez dvorane

Jeste li znali da svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji, a da više od trećine djece ne sudjeluje ni u kakvim sportskim ili plesnim aktivnostima, dok ih zato čak 56,1% više od 2 sata dnevno provede ispred televizije i ostalih elektroničkih uređaja?

I bez poražavajuće statistike, sasvim je jasno da su školska djeca danas sve manje tjelesno aktivna zbog sjedilačkog načina života, što ima velike posljedice na zdravlje. Zato je važno od najranije dobi utjecati na njihovu aktivnost. U predškolskom periodu, igra kao primarna aktivnost djece uključuje mnoštvo kretanja te time visoku razinu tjelesne aktivnosti. Polaskom u osnovnu školu dolazi do promjene u očekivanjima te se sukladno tome povećava vrijeme koje djeca provedu u sjedilačkim aktivnostima. Na taj način smanjuje se razina dotadašnje svakodnevne tjelesne aktivnosti u djece, a njihov novi većinski sjedilački model ponašanja počinje predstavljati rizik za razvoj bolesti.

Iako se iz percepcije šire javnosti možda ne doima tako, mnoge osnovne škole u Republici Hrvatskoj ne zadovoljavaju osnovne tehničke, materijalne i prostorne uvjete i nemaju mogućnost provedbe planirane i zakonom propisane nastave Tjelesne i zdravstvene kulture. Iz tog razloga djeca koja pohađaju ove škole imaju ograničene mogućnosti za redovitu tjelesnu aktivnost.

Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ je osmišljen kako bi pomogao očuvati prirodni pokret i naviku redovne tjelesne aktivnosti s kojom su djeca krenula u školu u uvjetima gdje ne postoji prostor namijenjen za provedbu tjelesne aktivnosti, odnosno u školama bez dvorane.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uz pomoć Ministarstva zdravlja, a u sklopu provedbe Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, 2015. godine osigurao sredstva za kupnju čak 120 Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece za sve matične osnovne škole u Republici Hrvatskoj koje nemaju  sportske dvorane. Ova međuresorna investicija kojom je po prvi puta resor zdravstva uložio sredstva u resor odgoja i obrazovanja, dokaz je činjenice da je aktivnosti očuvanja zdravlja neophodno provoditi u okolinama u kojima djeca provode najveći dio svog vremena, izvan zdravstvenih ustanova, a prije nastanka prvih znakova bolesti. U sljedećoj fazi, 2020. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo će, uz pomoć sredstava Europskog socijalnog fonda, osigurati Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece za sve područne škole koje nemaju dvoranu, njih oko 1000.

Upravo je za ovaj projekt stručni tim HZJZ-a u srijedu u Bruxellesu primio važnu nagradu. Naime, prepoznat je kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta vezanih uz provedbu Cilja 3. Zdravlje – Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija koji je jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

„Ova je nagrada veliko priznanje našem višegodišnjem radu i uloženim naporima da svakom djetetu u Hrvatskoj omogućimo jednake uvjete za zdravi rast i razvoj te redovitu tjelesnu aktivnost. Ponosni smo što i situacija na terenu pokazuje da je projekt odlično prihvaćen“, izjavila je na dodjeli doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiolog, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica projekta „Živjeti zdravo“.

O PROJEKTU “ŽIVJETI ZDRAVO”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajat će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.