Prigodno predstavljanje i demonstracija Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 04. listopada 2021. godine u 11.00 sati!

Prigodno predstavljanje i demonstracija Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 04. listopada 2021. godine u 11.00 sati!

 

U sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod vodstvom prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, 04. listopada 2021., prigodno će biti predstavljen Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece.

Zagreb, 04. listopada 2021. s početkom u 11:00 sati voditeljica projekta prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije prigodno će predstaviti Poligone za tjelesnu aktivnost školske djece u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Edukacijski centar, Rockefellerova 12.

Prigodno predstavljanje pozdravno će otvoriti:

  • izv.prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva
  • Tomislav Paljak, mag. prim. educ., držani tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
  • izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora

Zagreb, 04. listopada 2021. – u 11.00 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u okviru projekta Živjeti zdravo, prigodno će se predstaviti provedba aktivnosti Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece u 1000 područnih osnovnih škola bez sportske dvorane. Nakon predstavljanja, učenici  iz područne škole Češko Selo, OŠ Mate Lovraka, Petrinja uz istaknute sportaše: Dino Rađa, Martin i Valent Sinković, Nikolina Čačič, Dario Šimić, Dubravko Šimenc te istaknutog kineziologa i trenera Maria Mlinarića  na travnjaku ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo demonstrirat će se njihovo korištenje i na taj način zajednički doprinijeti podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja.

Prepoznavši da veliki broj škola u Republici Hrvatskoj nema sportsku dvoranu, pa time ni osnovne materijalne uvjete za provođenje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture, osmislili smo Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece. Radi se o setu kineziološke opreme koja se lako i brzo postavlja i uklanja te daje mogućnost izmjene i raznovrsnosti postavljanja u školi (u učionici, u holu ili nekom drugom prostoru) i na različitim prostorima izvan škole (na školskom dvorištu, na školskom igralištu, na livadi i sl.).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je kroz projekt Živjeti zdravo osigurao bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda, pomoću kojih smo dodatno osnažili provedbu aktivnosti Nacionalnog programa Živjeti zdravo te omogućili daljnju provedbu aktivnosti Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece. U kolovozu ove godine dostavili smo Poligone za tjelesnu aktivnost školske djece u 1000 područnih škola u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu, a koje su se javile na javni poziv preko Agencije za odgoj i obrazovanje. Tijekom rujna 2021. godine naš stručni tim proveo je edukaciju za odgojno-obrazovne djelatnike o mogućnostima korištenja Poligona s ciljem povećanja vremena kojeg djeca provedu u tjelesnoj aktivnosti tijekom boravka u školi, kako kroz nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture tako i kroz druge nastavne predmete. Važnost i inovativnost Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece prepoznala je Europska komisija te nagradila Poligone kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta vezanih uz provedbu Cilja 3. Zdravlje – Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija koji je jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.