Održana predstava „Ćevap i to“

U okviru Kazališnog festivala „Živjeli zdravo“ u Gradu Zagrebu je održana predstava „Ćevap i to“.

Da bi se djecu i mlade potaknulo da osvijeste i obrate pozornost na važnost očuvanja zdravlja i odbace nezdrave prehrambene navike, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s mrežom zavoda za javno zdravstvo započeo provedbu Kazališnog festivala koji će se tijekom šest godina trajanja projekta provesti u svim županijama Republike Hrvatske.

Kazališni festival je započeo u Gradu Zagrebu izvedbom predstave „Ćevap i to“ 16. listopada 2017. u Centru za kulturu Trešnjevka. Predstavu povodom obilježavanja Svjetskog dana debljine 11. listopada i Svjetskog dana hrane 16. listopada izveli su glumci Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Svjesni rastućeg problema debljine, rizičnog čimbenika za razvoj danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti, posebice u djece, cilj predstave bio je učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola osvijestiti o problemu prekomjerne tjelesne mase i debljine. Na interaktivan, učenicima primjeren način, skrenula se pozornost na važnost raznovrsne i pravilne prehrane te redovite tjelesne aktivnosti radi očuvanja i unapređenja vlastitog zdravlja.

Izvedbi predstave su prisustvovali učenici OŠ Matije Gupca, OŠ Petra Zrinskog i OŠ Julija Klovića iz Zagreba. Nakon predstave su glumci i djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održali kratku raspravu u kojoj su djeca imala prilike postaviti pitanja o prikazanoj problematici dodatno se educirati o temi kojom se bavila predstava.

Nastavak Kazališnog festivala se planira 16. studenog 2017. u 13 sati u Centru za kulturu Trešnjevka predstavom „Lucijina priča“. Predstava je namijenjena učenicima srednjih škola, a govorit će o problematici odgovornog spolnog ponašanja i brige za vlastito zdravlje.