Održana predstava „Lucijina priča“

Predstava „Lucijina priča“ održala se 16. studenog u okviru Kazališnog festivala nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka.

Predstavu „Lucijina priča“, namijenjenu učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole i mladima, izveli su glumci Ri-Teatra u suradnji s udrugom “Hepatos Rijeka“. Lucijina pričaCilj predstave je povećati svjesnost i znanje o prevenciji infekcije HIV-om, virusnim hepatitisima i drugim spolno prenosivim bolestima, te doprinositi smanjenju diskriminacije oboljelih među adolescentskom populacijom. Predstavom smo željeli na edukativan i duhovit način poslati poruku da je važno izbjegavati i odbaciti štetne navike za zdravlje i primijenjivati odgovorno spolno ponašanje, raspraviti o nekim važnim temama u području spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravlja općenito.

Nakon predstave su s učenicima Strojarske tehničke škole Faust Vrančić, Drvodjeljske škole, Medicinske škole u Vinogradskoj ulici, Klasične gimnazije, Ugostiteljsko-turističkog učilišta te Učeničkog doma Maksimir u Zagrebu uz glumce o ovoj temi razgovarali Marija Delaš Aždajić, specijalizantica epidemiologije i licencirana vršnjačka edukatorica iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marija Posavec, specijalistica školske medicine iz  NZZJZ-a „Dr. A. Štampar“, ginekologinja prim. Ulla Marton, studentica medicine Neva Gatin, licencirana vršnjačka edukatorica iz CroMSIC-a, Kristijan Stipaničev, specijalizant kirurgije i vršnjački edukator te sociolog, pisac, kolumnist i televizijski voditelj Bruno Šimleša.

Uz HZJZ su u organizaciji sudjelovali: tim udruge Hepatos Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, predstavnici udruge HUHIV i drugi suradnici.

Lucijina priča se održala u sklopu Kazališnog festivala za djecu i mlade Nacionalnog projekta “Živjeti zdravo”, koji sufinancira Europski socijalni fond. „Lucijina priča“ je druga po redu predstava u okviru Kazališnog festivala projekta „Živjeti zdravo“. Prije mjesec dana je održana predstava „Ćevap i to“ na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, a za tjedan dana, 23. 11. 2017. g., održat će se predstava na temu prevencije ovisnosti i mentalnog zdravlja pod naslovom „D(n)o dna“.