U Saboru predstavljen projekt promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“

Na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u utorak 14. veljače 2017. godine predstavljen je Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, na temelju kojeg je nastao prvi projekt u resoru zdravstva sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu nešto višem od 30 milijuna kuna.

Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt se temelji na Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ koji se sastoji od pet komponenti: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić istaknula je da u današnjem društvu kronične nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, šećerna bolest, mentalni poremećaji i kronična opstruktivna plućna bolest) nastaju kao posljedica modernog načina života te predstavljaju najveći teret bolesti kako Hrvatskoj tako i u ostatku Europe i svijeta.

– Ovaj se trend ogleda u svim područjima društva i ima negativne posljedice na društveni razvoj i gospodarsku situaciju – kazala je Strenja-Linić te dodala da je prevencija bolesti ovoga tipa prioritet i hrvatskoga zdravstvenog sustava.

– U Hrvatskoj imamo niz političkih i strateških dokumenata od kojih je jedan i Nacionalni program „Živjeti zdravo“, čijom se implementacijom spomenute bolesti mogu u velikoj mjeri spriječiti – dodala je predsjednica Odbora Strenja-Linić.

S projektnim aktivnostima Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ sudionike sastanka je detaljno upoznala Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ujedno i voditeljica projekta. Govoreći o značaju informiranja, edukacije i senzibilizacije građana svih dobnih skupina o pozitivnim vidovima zdravih stilova života osvrnula se na podatke prema kojima je posljednjih godina došlo do porasta nezaraznih kroničnih bolesti, od kojih u Hrvatskoj u prosjeku umire gotovo 90 posto ljudi.

– Ovih pet vodećih bolesti imaju u svojoj podlozi sedam rizičnih čimbenika: tjelesnu neaktivnost, nepravilnu prehranu, pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola, prekomjernu tjelesnu masu, povišeni krvni tlak i dislipidemiju – rekla je Musić Milanović. Navodeći kao primjer prekomjernu tjelesnu masu, ukazala je da je ona rizik za razvoj svih pet vodećih bolesti od koji umire tako veliki postotak ljudi u Hrvatskoj.

Nakon izlaganja, otvorena je rasprava u kojoj je većina sudionika sastanka izrazila podršku ovom projektu. Također,  istaknuto  je i da je za njegov uspjeh potrebna šira društvena potpora i snažnije promicanje ciljeva i aktivnosti programa u javnosti. Potrebno je osvijestiti građane da usvajanjem zdravih životnih navika mogu sami prevenirati brojne bolesti i doprinijeti očuvanju svojega zdravlja.

Sudionici sastanka su se složili da je ulaganje u zdravlje nacije ujedno i ulaganje u gospodarski razvoj zemlje, a na dionicima političke vlasti je da osiguraju dostatna sredstava za javno zdravstvo.

Uz predsjednicu Odbora Ines Strenja-Linić i saborske zastupnike, članove Odbora te voditeljicu projekta „Živjeti zdravo“ Sanju Musić Milanović, sjednici su nazočili Dinka Nakić, pomoćnica  za kvalitetu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nedjeljko Strikić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo voditelji komponenata Nacionalnog programa Živjeti zdravo, predstavnici Mreže županijskih zavoda za javno zdravstvo, ali i brojni predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, agencija i drugih relevantnih institucija.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski sabor