Ljubljana – Natjecanje za čiste zube uz zdravu prehranu

Predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva su bili gosti 36. Natjecanja za čiste zube uz zdravu prehranu koje se održalo 28. svibnja 2019. godine u dvorani Tivoli u Ljubljani.

Natjecanje je započelo još 1979. godine te je do danas uključeno više od 700 osnovnih škola Republike Slovenije uključujući ustanove i škole za djecu s posebnim potrebama.

Zajedno s ostalim preventivnim aktivnostima natjecanje je dovelo do pada učestalosti karijesa te je KEP indeks kod dvanaestogodišnjaka koji je bio 5,1, 1987. godine smanjen na 2,6 do 1993. godine. Trend smanjenja učestalosti karijesa se prati i daljnjih godina sve do danas.

Trebalo je puno napora i upornosti u organizaciji hvalevrijedne preventivne aktivnosti za što je Stomatološka sekcija Slovenskog liječničkog društva 2017. dobila najviše priznanje FDI-a (Svjetske stomatološke federacije), SMILE AWARD za najinovativniji preventivni program u svijetu. Više od 100 članova Svjetske stomatološke federacije prijavilo se za ovu prestižnu nagradu. Četiri zemlje, Austrija, Argentina, Izrael i Slovenija ušle su u uži izbor među kojima je Slovenija osvojila medalju.