Obavijest za aktivne i rekreativne sportaše o opasnostima uzimanja proizvoda koji sadrže kardarin (GW1516, cardarine)

Služba za zdravstvenu ekologiju/Odjel za dodatke prehrani i Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ciljem pravodobnog informiranja radi zaštite zdravlja, upozoravaju na moguće ozbiljne neželjene posljedice  konzumiranja  proizvoda koji u sebi sadrže kardarin (tvar poznata i pod nazivom GW1516, GW051516, Endurobol).

Kardarin je tvar koja se nalazi na Popisu zabranjenih sredstava za 2021. godinu (Kategorija S4.4.1, modulatori metabolizma) WADA-e (Svjetske antidopinške agencije).

Ova je tvar nekad bila označavana kao selektivni modulator androgenih receptora (SARM), ali je zapravo agonist receptora aktivacije proliferacije peroksisoma delta (PPARδ) te je kao takva zabranjena WADA-inim Popisom. GW1516 povećava iskorištavanje masnih kiselina kao izvora energije te je kao takav izvorno bio proučavan kao potencijalni lijek za liječenje pretilosti, šećerne bolesti i dislipidemije. Navedena tvar bila je u predkliničkom razvoju lijeka, no zbog povećane incidencije tumora raznih organskih sustava u laboratorijskih životinja razvoj je prekinut. Neovisno o tome, navedena tvar naširoko se prodaje ilegalnim putem, bilo putem interneta ili čak i u pojedinim trgovinama.

Dodaci prehrani su koncentrirani izvori hranjivih tvari koji moraju biti sukladni Zakonu o hrani te cjelokupnoj legislativi dodataka prehrani.

Ako se u njima nalazi sastojak koji je komponenta lijeka, kao u ovom slučaju kardarin, tada se radi o zabranjenom dodatku prehrani, koji nije siguran i legalan za konzumaciju te se ne smije staviti na tržište.

Provjerom baze HZJZ-a i Registra odobrenih dodataka prehrani pri Ministarstvu zdravstva, dodaci prehrani i proizvodi koji sadrže kardarin nisu bili ni na analizi, niti su prijavljeni u sustav monitoringa Ministarstva te kao takvi NISU odobreni za tržište RH.

Stoga smatramo kako je potrebno upozoriti korisnike različitih proizvoda (najčešće s oznakama pre-workout i sl.) da obrate pozornost na sastav proizvoda ako sadrži kardarin i da ga ne konzumiraju. Sigurnosni profil kod ljudi nije utvrđen, a identificirani rizik za ljude uočen je kod laboratorijskih životinja i predstavlja realnu opasnost za zdravlje ljudi.

O navedenom pitanju oglasila se i WADA 2013. godine izdavanjem sigurnosnog priopćenja (dostupno na poveznici: https://www.wada-ama.org/en/media/news/2013-03/wada-issues-alert-on-gw501516). (HZJZ)