Savjeti za sigurnu kupnju i odabir igračaka

Približava se vrijeme darivanja.  Kako bi zaštitila potrošače, Europska Komisija je objavila dokument s kratkim preporukama za kupnju igračaka:

  • Igračke birajte u skladu s djetetovom dobi, sposobnostima i vještinama.
  • Djeci mlađoj od tri godine ne kupujte igračke koje imaju sitne odvojive dijelove.
  • Uklonite svu ambalažu. Pročitajte pažljivo sva upozorenja i upute.
  • Pažljivo slijedite upute kako biste igračku pravilno sastavili i koristili.
  • Pripazite na dijete tijekom igre.
  • Povremeno prekontrolirajte igračke.
  • U slučaju neispravnosti obavezno o problemu obavijestite proizvođača ili trgovinu gdje je igračka kupljena.
  • Ako kupujete putem Interneta, vodite računa da koristite provjerene internetske trgovine.

Pri odabiru igračke

Uvijek kupujte igračke u pouzdanim trgovinama i na pouzdanim internetskim stranicama, da ne biste kupili lažnu igračku upitne kvalitete i sigurnosti.

Igra

Pročitajte sva upozorenja i upute

Obratite pažnju na preporuke u pogledu dobi i sigurne upotrebe – shvatite ih ozbiljno. Odaberite igračke prikladne djetetovoj dobi, njegovim sposobnostima i razini sposobnosti. Oznaka CE na deklaraciji pruža jamstvo proizvođača da igračka odgovara u pogledu mehaničko-fizikalnih te kemijskih  zahtjeva za sigurnost proizvoda.

Igračke koje nisu namijenjene djeci određene dobne skupine mogu djetetu nanijeti ozljede. Slijedite preporuke u vezi dobi, osobito simbol „nije prikladno za djecu mlađu od 3 godine ” te upozorenja navedena uz navedeni simbol. Ne kupujte djeci mlađoj od tri godine igračke s malim odvojivim dijelovima, jer može  postojati  opasnost od gušenja.

Nakon što kupite igračku

Uklonite svu ambalažu, a upute uvijek sačuvajte. Pripazite da se djeca ne igraju plastičnom ambalažom jer postoji opasnost od gušenja.
Pratite upute za pravilno sastavljanje igračaka i njihovu pravilnu uporabu.  Čuvajte upute i informacije priložene igračkama i pripazite na djecu dok se igraju. Djeca se trebaju primjereno koristiti igračkama, a igračke moraju biti prilagođene njihovoj dobi i sposobnostima.

Kod korištenja određenih igračaka, primjerice skutera, koturaljki i bicikala, djeca trebaju nositi kacigu i ostalu zaštitnu opremu.
Uvijek prijavite problem povezan sa sigurnošću igračke proizvođaču ili trgovcu od kojeg ste igračku kupili kako bi se smanjio rizik za ostale potrošače.

Naučite djecu da pospreme igračke da se spriječe nezgode.

Podatke o neispravnim proizvodima možete naći na mrežnim stranicama RAPEX sustava brzog informiranja zemalja članica, gdje se nalaze neispravni proizvodi i, među ostalim, i podaci o igračkama koje se ne smiju nalaziti na tržištu.

Više informacija:

Savjeti za sigurnu kupnju igračaka/ Toy safety tips for consumers