Cijepljenje protiv HPV-a – tribine i osvrti

hpv4 (Custom) (2)

S obzirom na to da je tijeku pozivanje učenika i učenica osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole u cijeloj Hrvatskoj na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta organizira tribine o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja s posebnim naglaskom na HPV i cijepljenje protiv HPV-a. Tribine vodi dr. sc. Dijana Mayer, dr. med. spec. epidemiologije.  Prva tribina održana je u Bjelovaru gdje su suorganizatori bili Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Visoka tehnička škola i Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar. Požega je bila domaćin druge tribine, gdje su nam u organizaciji pomogli Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Gimnazija Požega. Na svakoj tribini prisustvovalo je više od 150 učenika.

Važno je znati da je do kraja 2016. godine omogućeno dobrovoljno i besplatno cijepljenje četverovalentnim ili dvovalentnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa (HPV) svim ženskim i muškim osobama od devet godina starosti. Osobe do 25 godina mogu se cijepiti dvovalentnim ili četverovalentnim cjepivom prema izboru, a stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom. Sve učenike i redovite studente cijepe liječnici školske medicine nadležni za školu/fakultet koju učenik odnosno student pohađa. Sve ostale zainteresirane osobe cijepe epidemiolozi, ali ako se na to odluče, cijepiti mogu i liječnici obiteljske/opće medicine, a žene i ginekolozi.

Ovdje je nekoliko osvrta na održane tribine:

Ovdje je isječak iz emisije HTV-a “Dobro jutro Hrvatska” u kojoj je sudjelovala dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec. školske medicine  na temu cijepljenja protiv HPV-a, a također možete vidjeti kako je bilo u Bjelovaru:

 

Nekoliko slika s održanih tribina: