Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doniran defibrilator

Ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. prim. dr. sc. Krunoslavu Capaku, danas je uručen automatski vanjski defibrilator (AVD). Defibrilator je donirao Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a uručio ga je Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice HZHM-a. Epilog je to uspješne suradnje dvaju zavoda na unaprjeđenju standarda zdravstvene zaštite.

Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, odnosno 24 osobe dnevno te 9000 naših sugrađana godišnje. Najgori scenariji mogu se izbjeći poznavanjem postupka oživljavanja i pravilnom upotrebom AVD uređaja, stoga HZHM kontinuirano upozorava na ozbiljnost i težinu ovog javnozdravstvenog problema te naglašava učinkovitost brze intervencije i rane defibrilacije.

Stopa preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja manja je od deset posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto. Upravo AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pruže pomoć i prije dolaska hitne medicinske službe. Uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. (HZJZ)