Međunarodni dan medicinskih sestara 2023.

Naše medicinske sestre. Naša budućnost.

Ovo je aktualni slogan povodom ovogodišnjega Međunarodnog dana medicinskih sestara/medicinskih tehničara koji se obilježava 12. svibnja. Na taj dan, prije 203 godine (1820. g.), rodila se Florence Nightingale, engleska bolničarka, koja osnivanjem sestrinske škole u Londonu 1860. g. stvara temelje za moderno sestrinstvo.

Obilježavanje ovoga dana na svjetskoj razini organizira Međunarodno vijeće medicinskih sestara (eng. International Council of Nurses), asocijacija koja okuplja više od 130 nacionalnih udruga. Ovom prilikom ističu se ciljevi za sestrinstvo u budućnosti kako bismo se suočili s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšali globalno zdravlje za sve. Pandemija je donijela nova iskustva i određene pouke, a cilj je ove pouke pretvoriti u buduće akcije koje osiguravaju veću zaštitu, poštovanje i vrednovanje medicinskih sestara.

Položaj medicinskih sestara se u očima kreatora politike, javnosti i svih onih koji donose odluke o pružanju i financiranju zdravstvene zaštite želi iz nevidljivog pretvoriti u onaj od neprocjenjive važnosti. S obzirom na rastuće globalne zdravstvene zahtjeve i potrebe zadovoljenja novog normalnog, medicinske sestre vjeruju u to da su ključne u rješavanju poteškoća ne samo svoje profesije, nego i zdravstvenih sustava. Pri tome je važna uloga svake medicinske sestre, svakog njihovog glasa i namjere da one ne budu samo na prvim linijama skrbi, nego i na prvim linijama promjene. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 10. svibnja 2023. g. ukupno je 27.956 medicinskih sestara i 4.484 medicinska tehničara sa zaposlenjem u zdravstvu, sveukupno 32.440 djelatnika, a koji predstavljaju 43% od ukupnog broja zaposlenih zdravstvenih radnika u zdravstvenom sustavu.