NOVOST: U tjednu od 12. rujna počinje cijepljenje novim adaptiranim cjepivom protiv COVID-19

U tjednu od 12. rujna 2022. godine u Hrvatskoj će započeti docjepljivanje protiv COVID-19 s adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva Omicron varijantu virusa

Prvo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19. Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od 5 godina.


Gdje se provodi cijepljenje?

  • u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

o   informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i grad Zagreb možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/

o   u većini županija bit će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje                       kako bi se izbjegle gužve.

  • u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

1.       Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine

2.       Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr

3.       Putem Portala zdravlja


U idućem tjednu prvo će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekujemo i početak docjepljivanja adaptiranim/varijantnim cjepivom proizvođača Moderna.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvenom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju. Zbog toga dođite na cijepljenje: liječnik će Vas na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je optimalna za Vas, razlozima za cijepljenje s obzirom na Vaše zdravstveno stanje, kao i o možebitnim kontraindikacijama.

Više o cijepljenju navedeno je u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljenim 7. rujna 2022. godine koje možete pronaći na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-2.pdf