Obilježen Dan plavog irisa

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa u subotu, 4. 6. 2022. u Zagrebu je održana javnozdravstvena akcija u organizaciji udruge Cro-Ilco Zagreb. Javnozdravstvenoj akciji pridružili su se predstavnici Hrvatskog sabora, Gradonačelnika grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, gastroenterološka sekcija studenata medicine zagrebačkog Medicinskog fakulteta, medicinske sestre (enterostomalni terapeuti) i drugi stručnjaci.

Dan plavog irisa obilježava se u cilju potpore osobama sa stomom među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. U udruzi Cro-Ilco osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć.

Tijekom akcije zainteresirani građani su dobili i promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru Programa. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici.  Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini.

Rak debelog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina na crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor.

Ako se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme velike su šanse za izlječenje, a ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa crijeva nastanak raka debelog i završnog crijeva može se spriječiti.

Kako nam je bilo pogledajte u galeriji.