Obilježen Svjetski dan AIDS-a 2019.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo  u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) organizirali su obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a postavljanjem info šatora i javnozdravstvenom akcijom na Trgu Petra Preradovića 29. studenoga  2019. u kojoj su sudjelovali i podržali ju Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i brojni stručnjaci i partneri.

U sklopu aktivnosti u HUHIV info šatoru održana je tiskovna konferencija uz sudjelovanje predstavnika Grada Zagreba, gradskog ureda za zdravstvo, Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, Klinike za infektivne bolesti „Dr. F. Mihaljević“, HUHIV-a i drugih relevantnih stručnjaka na kojoj su predstavljeni kampanja „Moja stvar“, novi epidemiološki pokazatelji , edukativno informativni materijali i postignuća u prevenciji i liječenju HIV infekcije u Hrvatskoj.

Edukacije mladih o spolnom zdravlju

U HUHIV info šatoru su se održavale organizirane vršnjačke edukacije srednjoškolaca na temu prevencije spolno prenosivih infekcija, uključujući HIV infekciju te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje su provodili studenti medicine iz udruge CroMSIC, na interaktivan način uz aktivno uključivanje mladih.  Učenici su mogli postavljati pitanja i rješavanjem kvizova u aplikaciji Spolno zdravlje provjeriti svoje znanje o HIV-u i spolno prenosivim infekcijama, a najuspješniji su osvojili promotivne nagrade poput majica, bilježnica, blokića i olovaka koje su osigurali HZJZ u sklopu projekta Živjeti zdravo i HUHIV. Uz interaktivne edukacije mladih, studenti medicine i stručnjaci informirali su zainteresirane građane o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja te dijelili kondome i edukativno informativne letke i brošure izrađene u suradnji HUHIV-a i HZJZ-a.

Kampanja „Moja stvar“

Nacionalna javnozdravstvena edukativna kampanja pod nazivom “Moja stvar” na zabavan i mladima prilagođen način ima cilj osvijestiti mlade o važnosti odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kampanja “MOJA STVAR”, koju provodi HUHIV, a podržavaju HZJZ, Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva i brojne institucije i stručnjaci,  nastavlja se na prošlogodišnju digitalnu kampanju “Meni se to ne može dogoditi” kojom se željela naglasiti  uobičajena pretpostavka da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima, a što može povećati vjerojatnost upuštanja u rizično spolno ponašanje. Mladi, ali i oni stariji iz različitih razloga obraćaju premalo pažnje na rizike koji su povezani sa spolnim odnosima i često misle da se neželjene posljedice poput neplanirane trudnoće, spolno prenosivih infekcija, ali i drugih emocionalnih, socijalnih i zdravstvenih rizika događaju drugima (da je to nečija tuđa stvar koja se njih ne tiče). Kampanjom MOJA STVAR se želi prenijeti poruku da briga za spolno zdravlje nije nečija tuđa stvar ili tuđa odgovornost, nego da se spolno zdravlje tiče svakog pojedinca i da je to odgovornost svake osobe (Moja stvar = moja odgovornost, moje spolno zdravlje). U sklopu kampanje promoviraju se sve dostupne zdravstvene usluge povezane s promocijom spolnog zdravlja i prevencijom spolno prenosivih bolesti, nove znanstvene spoznaje u tom području, te edukativni i informativni internetski sadržaji, podrška i pomoć. Kampanja se provodi tijekom studenog i prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, prvenstveno na internetu i društvenim mrežama, a pridružile su joj se i dale podršku poznate osobe, glazbenici i influenceri.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a uključivale su još i edukativno informativni  Pozitivan koncert u dvodnevnom izdanju 22. i 23. studenoga 2019. u Domu sportova u Zagrebu., koji se ove godine, nakon petnaest godina održavanja, održavao posljednji puta. Suorganizator koncerta je bila udruga HUHIV, a podržali su ga HZJZ, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja, Grad Zagreb i brojni drugi partneri. Cilj je bio uz glazbu poslati preventivne poruke mladima. U stručnoj javnosti Svjetski dan AIDS-a obilježen je tradicionalnim Simpozijom u povodu dana AIDS-a koji se 29. studenoga 2019. održavao u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i na kojem je sudjelovao špredstavnik HZJZ-a. Na simpoziju su predstavljene aktualne teme iz područja epidemiologije, dijagnostike i liječenja HIV infekcije, uključujući teme iz preekspozicijske profilakse HIV infekcije, mentalnog zdravlja, stigme i diskriminacije oboljelih te aktivnosti iz djelokruga rada civilnog društva.

 

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a i važnosti spolnog zdravlja i kampanja Moja stvar obuhvaćat će i ove predstojeće aktivnosti:

Panel rasprava za mlade u sklopu kampanje „Moja stvar“ u organizaciji HUHIV-a koja će se održati 6. prosinca 2019., a na kojoj će influenceri i stručnjaci iz HZJZ-a i HUHIV-a pričati o kampanji, spolnom zdravlju i prevenciji spolno prenosivih infekcija uz prijenos na YouTube kanalu udruge HUHIV.

Radionica za liječnike obiteljske medicine i druge zdravsvene stručnjake „Kako ranije otkriti infekciju HIV-om, virusnim hepatitisima i drugim spolno prenosivim bolestima (SPB) – izazov u liječničkoj ordinaciji” koja će se održati 9. prosinca 2019., a koja ima cilj pružiti doprinos doedukaciji stručnjaka u području prevencije spolno prenosivih infekcija i zaštite spolnog zdravlja