Obilježen Svjetski dan srca

Ove je godine središnje obilježavanje Svjetskog dan srca održano Vukovaru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vukovar.

Na sam Svjetski dan srca 29. rujna održan je Okrugli stol Cardiologia Croatica – središnji skup povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Republici Hrvatskoj, na kojem su govornici bili akademik Davor Miličić, predsjednik Zaklade „Hrvatska kuća srca“, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mr. sc. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar, dr. Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Svjetskog dana srca i pomoćnica pročelnika za zdravstvo u Gradskom uredu za zdravstvo Grada Zagreba i dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije.

Na okruglom stolu se raspravljalo o kardiovaskularnom zdravlju u RH – epidemiološkoj situaciji, najnovijijim mogućnostima dijagnostike i liječenja,  važnosti prevencije, ulozi fizičke aktivnosti u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, te o razlozima većeg opterećenja kardiovaskularnim bolestima u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

U subotu 30. rujna je u Sportskom centru Vukovar, Sportski tereni „Borovo Naselje“ održana javnozdravstvena akcija o očuvanju zdravlja srca od 10.00 – 13.00 sati. Na akciji se savjetovalo građane o kardiovaskularnom zdravlju, zdravim životnim navikama, mjeren je krvni tlak i indeks tjelesne mase i građani su mogli dobiti procjenu svog kardiovaskularnog rizika.

Studenti medicine iz Udruge StEP održali su edukativnu radionicu za građane „Oživi me“ posvećenu osnovnim postupcima oživljavanja i primjeni automatskog vanjskog defibrilatora.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, a procjene govore da će do 2030. godine ove bolesti biti uzrokom 23 milijuna smrti.  Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelom svijetu i odgovorne su za 17,3 milijun smrti svake godine, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 milijuna.

Svake godine obilježavanje Dana srca ima različitu tematiku koja odražava ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Isto tako, svrha obilježavanja je i educiranje javnosti o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.  Naime, od tih bolesti umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije. Povoljna je činjenica da se većina kardiovaskularnih bolesti čak do 80 posto prijevremenih smrti – može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika poput pušenja, nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i štetne konzumacije alkohola.

HZJZ u suradnji  s Hrvatskim kardiološkim društvom i zakladom “Hrvatska kuća srca” te drugim ustanovama već tradicionalno, od 2000. godine, organizira obilježavanje Svjetskog dana srca u Zagrebu, a putem mreže županijskih zavoda za javno zdravstvo  i diljem Hrvatske.