Održana tiskovna konferencija „S proljećem u 8. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj“

U ponedjeljak 20. ožujka 2023. u hotelu The Westin u Zagrebu održana je tiskovna konferencija pod nazivom „S proljećem u 8. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj“ povodom početka novog ciklusa provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Rak dojke, kao najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, važan je javnozdravstveni problem te će se, uslijed demografskih trendova, sve više žena suočiti s tom bolesti. Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000).

Na tiskovnoj konferenciji o rezultatima provedbe nacionalnog programa te važnosti primarne i sekundarne prevencije raka dojke govorile su dr. Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva, dr. Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr. Andrea Šupe Parun, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Istaknuto je kako se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj provodi od 2006. uz veliku posvećenost skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa i ostalih liječnika kliničara te javnozdravstvenih djelatnika. Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa učinjeno je gotovo 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno je više od 9000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 % bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izliječenje žena oboljelih od raka dojke.

Na konferenciji su istaknuti ostvareni ciljevi programa – otkrivanje bolesti u što ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih te smanjenje smrtnosti. U posljednjih 6 godina u Hrvatskoj bilježimo pad smrtnosti za 25 % od raka dojka, što je dijelom rezultat nacionalnog programa, a dijelom sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Do sada je završeno 7 ciklusa provedbe nacionalnog programa, a 21. 3. 2023. započinje 8. ciklus koji obuhvaća godišta od 1954. do 1973. S obzirom na to da se više od 80 % karcinoma dojke dijagnosticira u žena starijih od 50 godina, u sklopu nacionalnog programa pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 %, dok dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa u sklopu sistematskih pregleda i pregleda u privatnom sektoru, zbog čega se ne odazivaju na poziv. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja, 2019.), mamografiju je u posljednje 2 godine obavilo 63,1 % žena dobi od 50 do 69 godina, a u posljednje 3 godine visokih 77,3 %.  Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Godišnje se u okviru programa učini do 150.000 mamografskih pregleda, a najveći odaziv bilježi se u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Požeško-slavonskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a najniži u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Povodom početka 8. ciklusa, pozivaju se žene da se odazovu na poziv za mamografski pregled, ali i da njeguju zdrave životne navike i smanje one rizične čimbenike za razvoj karcinoma na koje se može utjecati – potiče se prestanak pušenja i konzumacije alkohola te održavanje ili postizanje normalne tjelesne težine češćim bavljenjem tjelesnim aktivnostima i pravilnom prehranom.