Posjet Centra za informatiku Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

U utorak i srijedu, 17. i 18. travnja 2018. godine vodstvo Centra za informatiku i biostatistiku Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda bilo je u radnom posjetu Službi za medicinsku informatiku i biostatistiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U dvodnevnom posjetu su razmijenjene informacije o razinama djelovanja timova medicinske informatike. Razmotrene su prakse u provedbi korisničke podrške, funkcioniranja informacijske infrastrukture te koncepta i izvedbe informacijskih sustava kao što su zdravstveni registri, javnozdravstveni i laboratorijski informacijski sustavi te analizirani primjeri primjene svih razina interoperabilnosti pri izgradnji i unapređenju informacijskih sustava u zdravstvu.

Uz to su razmijenjena iskustva provedbe europskih projekata u područjima proizvodnje zdravstvenih informacija, procjene zdravstvene tehnologije, vođenja zdravstvenih registara i usklađivanja imunizacijskih informacijskih sustava. Na posebnim su primjerima javnih poslovnih procesa predstavljena hrvatska iskustava u izgradnji Nacionalnog javnozdravstvenog informacijskog sustava (NAJS) i pripadajućih registara, dijeljenih usluga i integracija sa suradnim ustanovama. Iskazan je obostran interes za suradnju na najavljenim europskim projektima (Programi zajednice i H2020) i postignuti su načelni dogovori za postizanje zajedničkih ciljeva – unapređenja zdravstvenih informacija za podršku strateškom planiranju u obje države.