Priopćenje HZJZ vezano uz epidemiološke preporuke za provođenje lokalnih izbora 2021.

U svibnju 2021. godine će se u Hrvatskoj održati lokalni izbori. S obzirom na prisutnost pandemije COVID-19 za svaku aktivnost koja je vezana uz provođenje izbora potrebno je izraditi epidemiološki okvir kojeg izrađuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo na temelju preporuka epidemiološke struke. Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo namijenjenima provedbi predstojećih lokalnih izbora u Hrvatskoj osigurava se zaštita zdravlja svih građana koji sudjeluju u izborima. Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite o dopuštenom broju okupljenih osoba (Odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 20. studenoga 2020.), a s obzirom na okolnosti organiziranja prikupljanja potpisa zainteresiranih građana na štandovima političkih stranaka, predviđenim je epidemiološkim okvirom omogućeno nesmetano odvijanje izbornog procesa te istodobno očuvanje zdravlja svih građana uz preduvjet pridržavanja epidemioloških mjera propisanih u preporukama HZJZ-a od strane svih sudionika izbornog procesa.

S obzirom na česte upite u kojima se traži uputa specifično za Primorsko-goransku županiju, te upita o primjenjivosti preporuka HZJZ-a za prikupljanje potpisa kao korak izbornog procesa kojeg neki smatraju oblikom javnog okupljanja pri čemu se navodi da je za Primorsko-goransku županiju neprimjenjiva uputa HZJZ od 01.04. o načinu prikupljanja potpisa na predstojećim lokalnim izborima, ovim izvješćujemo da se prikupljanje potpisa birača ne smatra oblikom javnih događanja i okupljanja u smislu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije te da Preporuke HZJZ-a donose epidemiološke mjere koje su sveobuhvatne i koje su primjenjive na sve okolnosti izbornog procesa tijekom epidemije COVID-19. Dodatno, imajući u vidu iskustvo koje smo stekli organizacijom parlamentarnih izbora 2020., koji su također održani za vrijeme epidemije COVID19, za zaključiti je da su predložene epidemiološke mjere, koje je HZJZ izradio za potrebe organizacije i provedbe tog izbornog procesa, bile iznimno učinkovite. Naime, po provedbi parlamentarnih izbora 2020. nije primijećen porast broja novooboljelih slučajeva koji su kao izvor zaraze navodili sudjelovanje u izborima, niti se primijetilo grupiranja bolesti COVID-19 kod osoba koje su sudjelovale u pojedinim dijelovima izbornog procesa.

Smatramo da se definicija javnih događanja i okupljanja nikako ne dotiče niti se ne reflektira na ovaj korak izbornog procesa odnosno na preporuke HZJZ-a o epidemiološkim mjerama u Primorskogoranskoj ili ijednoj drugoj županiji te da preporuke HZJZ-a, ako se dosljedno primjenjuju, pružaju epidemiološki siguran okvir za provedbu izbora nevezano za Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije od 9. travnja 2021.

Priopćenje možete preuzeti OVDJE.

Foto: Pixabay