Priopćenje o pojavi novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još devetoro novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci. Temeljem raspoloživih podataka, za jednu novooboljelu osobu koja je strani državljanin se ne može utvrditi mjesto zaražavanja, a osam je osoba zaraženo na području Republike Hrvatske.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, na području Europe je do 23. kolovoza 2018. godine zabilježeno ukupno 620 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 183 slučaja u Italiji, 159 slučaja u Srbiji, 106 slučaja u Grčkoj, 58 u Mađarskoj, 56 u Rumunjskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije smatra se komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima-komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti.

Prethodno priopćenje o pojavi novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj