Utrošeno je više od 2,5 milijuna doza cjepiva!

Od početka cijepljenja 27. 12. do petka 25. 6. utrošene su  2.502.912 doze cjepiva. Ukupno je 1.472.708 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih su 1.030.204 cijepljene s dvije doze. Kada se cijepljenima s dvije doze pribroje 20.544 osobe cijepljenih s jedinom potrebnom dozom cjepiva Jannsen, riječ je o 1.050.748 osoba koje su završile cijepljenje.

„Ovo je utrka s pandemijom, a nagrada je da možemo raditi, obrazovati svoju djecu i sačuvati živote svojih voljenih. Pandemija nas je podsjetila koliko su važne ove osnovne životne vrijednosti te smo upozoreni da ih ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.“ istaknuo je  ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiolog doc.dr.sc. Krunoslav Capak, prim.dr.med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (42,0% ukupnog stanovništva, odnosno 51,0% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji (37,5% ukupnog, odnosno 45,0% odraslog stanovništva).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta organiziraju cijepljenje protiv bolesti COVID-19 bez naručivanja i najave. Cijepljenje će se održati u Zagrebu, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, na adresi Rockefellerova 4. Termini cijepljenja su u ponedjeljak, 28. lipnja i utorak 29. lipnja od 9 do 15 sati, a u srijedu, 30. lipnja, dvokratno od 8.30 do 11 sati te od 16 do 19 sati.

Cijepljenje bez naručivanja organizirano je i 29. lipnja do 2. srpnja na punktovima u Domu sportova, Sportskoj dvorani gimnazije Lucijana Vranjanina i Srednjoj tehničkoj školi Jelkovec u Sesvetama u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Prva tri dana sljedećeg tjedna u Zagrebu organiziramo cijepljenje prvom dozom bez najavljivanja i ovim putem još jednom pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se odazovu i pomognu u zaustavljanju širenja ove bolesti koja nije bezazlena i neće nestati iako su trenutne epidemiološke prilike povoljne. Važno je naglasiti kako je cijepljenje sljedećeg tjedna  namijenjeno samo za osobe koje trebaju primiti prvu dozu cjepiva. Oni koji su već primili prvu dozu cjepiva, drugu dozu dobivaju na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prvu dozu.“, dodala je zamjenica ravnatelja HZJZ, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Važno je naglasiti da je cijepljenje predviđeno isključivo za građane koji imaju osiguranje HZZO-a (MBO). Stoga je na cijepljenje potrebno ponijeti važeću osobnu iskaznicu i važeću zdravstvenu iskaznicu. Također, zbog vremenskih uvjeta mole se građani starije životne dobi i oni s kroničnim bolestima da na cijepljenje dođu u ranijem terminu, dok mlađe osobe mogu doći pred kraj navedenih termina kao što je navedeno u rasporedu.

Nakon cijepljenja u srijedu, 30. lipnja, naš poznati pjevač Đani Stipaničev tom će prigodom održati koncert u obližnjem Langovom trgu na Gupčevoj zvijezdi s početkom u 19.30 sati. Ulaz je slobodan. Koncert će se održati uz poštivanje svih važećih javnozdravstvenih protuepidemijskih mjera, a prisustvovati mogu osobe koje imaju EU digitalnu COVID potvrdu (osobe koje su cijepljene, imaju negativan test na  SARS-CoV-2 ili su nedavno preboljeli bolest COVID-19).

Molimo građane da ponesu vodu, nešto za pojesti, suncobran (kišobran), da odjenu laganu odjeću od prirodnih materijala, te molimo za razumijevanje kod čekanja i procedure na cijepljenju.

Više informacija o cijepljenju bez najavljivanja u HZJZ možete pronaći OVDJE.