Svjetski dan bez automobila

Otkako je u Njemačkoj 1886. godine izrađen prvi automobil, promet se nepovratno promijenio. Danas, s velikim brojem motornih vozila na cestama u svijetu, čini se da ne možemo izbjeći negativne utjecaje automobila i ostalih cestovnih vozila. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je 2017. godine broj registriranih cestovnih vozila bio 2 098 159, što je u odnosu na 2016. više za 3,1 %. Broj registriranih osobnih vozila je u 2017. godini iznosio 1 596 087, što je u odnosu na 2016. više za 2,8 %.

U gradskim se sredinama promet najčešće rješavao izgradnjom prometne mreže koja je poticala korištenje osobnih automobila, za koju se kasnije pokazalo da je najskuplji oblik prijevoza i prometnog planiranja. Istraživanja su pokazala da je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima.

Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju. Osim narušavanja kvalitete života, prometni čepovi su odgovorni i za smanjenje gospodarske produktivnosti te je ovogodišnja kampanja usredotočena na preobražaj urbanih prostora kako bi postali ugodniji za život.

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su pokretanje “Svjetskog dana bez automobila”.

Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, tradicionalno se obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna u kojem se želi potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora da bi ih se učinilo ugodnijima za život.

“Svjetski dan bez automobila” je svojevrsni završetak te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Osim globalnog zatopljenja i drugi čimbenici prometa predstavljaju opasnost za zdravlje. Procjenjuje se da od prometnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje, a glavni su uzrok smrtnosti u populaciji između 15 i 29 godine života. Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je 2017. godine u prometu poginula 331 osoba, što je 24 više poginulih u usporedbi s 2016. godinom.

Smanjenje izloženosti onečišćenjima zraka iz prometnih izvora je stvar multisektorske suradnje koja uključuje upravljanje prometom, urbano planiranje, nove tehnologije te suradnju sa sektorom zdravstva.

Imajući u vidu sve navedeno, jedan dan u godini izbjegavajmo korištenje automobila i umjesto njih se koristimo javnim prijevozom, a možda nas dan bez automobila sve potakne i ohrabri da promijenimo osobne navike i više pješačimo i bicikliramo.

Dodatne informacije:

Kombiniraj i kreni!

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2018. je u suradnji s HŽ PP na području cijele Republike Hrvatske omogućen besplatni prijevoz bicikala vlakovima kojima je važećim voznim redom propisan prijevoz bicikala!  http://www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala?m=338&mp=335  Mogućnost se odnosi na određene putničke i brze vlakove te prigradski prijevoz Grada Zagreba.

Na dionicama pruga na kojima je zbog izvođenja radova prijevoz putnika supstituiran autobusima, putnici neće moći prevesti bicikl. stoga se prije putovanja trebaju informirati o mogućnostima prijevoza bicikla na relaciji na kojoj žele putovati.