Ove godine Svjetski dan sigurnosti hrane obilježavamo 7. lipnja kako bismo podsjetili na važnu ulogu koju znanost ima u donošenju odluka o hrani.
Svi uključeni u lanac opskrbe hranom, od proizvođača, preko prerađivača, prijevoznika, trgovaca na malo, kuhara i potrošača – oslanjaju se na univerzalnu primjenu dobrih praksi, dogovorenih procesa i standarda kako bi se osigurala sigurnost hrane.
Sve se to temelji na pažljivoj, jasnoj i promišljenoj primjeni najboljih dostupnih znanstvenih dokaza koji istražuju kako i zašto hrana može postati kontaminirana i učiniti nas bolesnima. Znanstvenici procjenjuju i analiziraju rizike za ljudsko zdravlje povezane s poznatim, utvrđenim, novim i očekivanim opasnostima za sigurnost hrane te im pružaju savjete pomažući kreatorima politika, prehrambenim tvrtkama i potrošačima da donose sigurne odluke.
No, hrana se može kontaminirati bakterijama, kemikalijama, gljivicama ili parazitima, koji mogu uzrokovati najmanje 200 različitih bolesti. Ove bolesti utječu na zdravlje, egzistenciju, obrazovanje i gospodarstvo. Međutim, mogu se spriječiti – kada smo informirani i poduzimamo mjere.
Svake godine 7. lipnja, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na Svjetski dan sigurnosti hrane, podsjećaju da je sigurnost hrane kolektivno pravo i odgovornost gdje svatko mora odigrati svoju ulogu.
Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:
- Znanost je temelj očuvanja sigurnosti hrane
- Ako nije sigurna, nije hrana
- Znanost ovisi o dostupnim podacima
- Više znanstvenih disciplina stoji iza očuvanja sigurnosti hrane
- Obrazovanje je ključno
- Svatko upravlja rizicima – sigurnost hrane je odgovornost svih nas