Svjetski tjedan dojenja –– Podržimo dojenje zajedno!

Svake se godine u prvom tjednu kolovoza brojnim javnozdravstvenim akcijama diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan dojenja. Svrha je ovog obilježavanja ukazati na nebrojene koristi dojenja za dijete i majku. Polaganje djeteta na majčina prsa neposredno po porodu preporučuje se kao prvi kontakt majke i djeteta, a majčino mlijeko predstavlja prvu djetetovu hranu koja sadrži individualizirane sastojke potrebne za rast, razvoj i zaštitu dojenog djeteta. Uz to, dojenje je jednostavno, besplatno i dostupno. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju početak dojenja neposredno po rođenju djeteta, isključivo dojenje na zahtjev do navršenih šest mjeseci djetetova života te nastavak dojenja uz dohranu do djetetove navršene druge godine ili dulje.

Dojenje ima važnu ulogu u uspostavljanju cjeloživotnog zdravlja. Dojena djeca rjeđe imaju upale dišnog sustava, prekomjernu tjelesnu masu i debljinu i rjeđe obolijevaju od kroničnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka ili šećerne bolesti tipa 2, te postižu bolje rezultate na testovima kognitivnog razvoja.

Dojenje ima pozitivan učinak i na zdravlje majke. U majki koje doje se rjeđe bilježi postporođajna depresija. Dugoročno, majke koje doje rjeđe su pretile irjeđe obolijevaju od kroničnih bolesti poput šećerne bolesti tipa 2, srčanih bolesti, raka jajnika i raka dojke. Uz to, majke koje doje svoju djecu, zbog boljeg zdravstvenog stanja djeteta, rjeđe izostaju s posla.

Osim djeteta i majke, dojenje, za razliku od nadomjesnih pripravaka, pozitivno djeluje na okoliš. Osim što je prirodno i obnovljivo, majčino je mlijeko sigurno za okoliš, ne zahtijeva proces proizvodnje niti ostavlja otpad, što sve može negativno utjecati na okoliš.

Ovogodišnji je Svjetski tjedan dojenja koji se obilježava 1-7. kolovoza usmjeren na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Poziva se na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi. Aktivnosti promicanja dojenja su podijeljene u četiri tematske cjeline povezane s dojenjem, koje su i dio Ciljeva održivog razvoja 2030. To su:

  1. Produktivnost i zapošljavanje žena – žene koje doje manje vremena provode na bolovanju
  2. Okoliš i klimatske promjene – dojenje je sigurno za okoliš i doprinosi usporavanju klimatskih promjena
  3. Preživljavanje, zdravlje i dobrobit – smrtnost dojene djece u prvih nekoliko godina je značajno rjeđa, a dojenje ima pozitivan učinak na njihovo cjeloživotno zdravlje
  4. Prehrana, ispravnost hrane i smanjenje siromaštva – dojenje je djetetova prva hrana koju nije potrebno dodatno obrađivati niti dezinficirati te je dostupna svim ljudima neovisno o socijalni položaj

Na temelju ove četiri tematske cjeline, Svjetska udruga za promicanje dojenja razvit će platformu za dugoročnu suradnju na stranici worldbreastfeedingweek.org.

Promicanje dojenja i povećanje udjela majki koje doje od velike je javnozdravstvene vrijednosti za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti kao i za promicanje mentalnog zdravlja od najranije dobi.