Voda i održivi razvoj – središnja tema 19. znanstveno-stručnog skupa “Voda i javna vodoopskrba”


XIX ZNANSTVENO–STRUČNI SKUP „VODA I JAVNA VODOOPSKRBA“
u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svih županijskih zavoda za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održan je od 29. rujna do 2. listopada 2015. godine u Trakošćanu.

Na skupu su osim predstavnika zavoda za javno zdravstvo bili prisutni predstavnici Ministarstva zdravlja, u prvom redu Sanitarne inspekcije, Ministarstva poljoprivrede i predstavnici drugih državnih tijela i znanstveno-obrazovnih institucija i isporučitelja vodnih usluga iz Hrvatske, Južne Koreje, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Indije i Slovenije, koji su u tri dana aktivno izmjenjivali međusobna iskustva.

Ove godine je središnja tema bila „Voda i održivi razvoj“. UN-ov akcijski plan – desetljeće “Voda za život” završava 2015. godine, pa je ovo zadnja godina za ostvarenje i provođenje zadanih ciljeva. Tema ovogodišneg Svjetskog dana voda  „Voda i održivi razvoj“ znači da, pojednostavljeno, onakvu vodu kakvu smo naslijedili od naših djedova, moramo ostaviti našim unucima. Razumljivo je da to ni u kojem slučaju ne smije kočiti razvoj civilizacije i dugoročne perspektive opstanka i napretka čovječanstva. U centru pažnje kod održivog razvoja je – voda. Budući da Hrvatska pripada samom svjetskom vrhu u količini zdravstveno ispravne vode po glavi stanovnika, potrebno je iskoristiti tu blagodat za opće dobro, s time da nikada ne smijemo zaboraviti načela održivog razvoja.

Na skupu je prikazano kako je riješena vodoopskrba u Južnoj Koreji. U ovoj dalekoj, ali vrlo razvijenoj i bogatoj zemlji, koristi se tek nešto više od 1% podzemne vode za vodoopskrbu, što nam, s obzirom na činjenicu da su podzemne vode najkvalitetnije vode za piće, ukazuje na bogatstvo zdravstveno ispravnom vodom u Hrvatskoj, budući da se podzemne vode u Hrvatskoj koriste više od 90% za vodoopskrbu.

Na skupu su također predstavljeni radovi iz Makedonije o alternativnim izvorima za vodoopskrbu grada Skopja te radovi  iz Bosne i Hercegovine o podzemnim vodama Neuma. Sudionici su se upoznali s rezultatima Europskog sastanka o učinkovitim pristupima provođenju nadzora nad kvalitetom vode za ljudsku potrošnju. Govorilo se o vodoopskrbnim zonama u Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji te ukazalo na ulogu autocisterni u vodoopskrbi Dubrovačko-neretvanske županije i ulogu praćenja trendova promjena pokazatelja kvalitete vode.

Sudionici Skupa upoznati su s najnovijim trendovima u tehnologiji vode, primjerice nano tehnologijom, obradom otpadnih voda uporabom ultra-filtracijskih membrana i korelaciji dvaju različitih sustava aeracije voda. Uz to je predstavljen i rad pod naslovom Dvadeset godina praćenja zdravstvene ispravnosti vode za potrebe hemodijalize u Hrvatskoj (1995. – 2014.). Sudionici Skupa imali su stoga priliku upoznati se s dugotrajnim i izuzetno uspješnim projektom koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo na području cijele države već dvadeset godina.