Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) – rezultati istraživanja 2015.

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD) je međunarodno istraživanje koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među 15-16 godišnjacima u tridesetak europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

Temeljni cilj ESPAD istraživanja je prikupljanje standardiziranih, međunarodno usporedivih podataka o pušenju cigareta, pijenju alkohola i uporabi psihoaktivnih droga među 15-16 godišnjacima u europskim zemljama, kao i sagledavanje čimbenika koji utječu na ta ponašanja. Rezultati se mogu provjeriti ponovljenim istraživanjem istom metodologijom i na jednako odabranoj populaciji. Istraživanje provedeno 2015. godine uključivalo je prikupljanje podataka i o drugim potencijalno rizičnim ponašanjima mladih (internet, igranje igrica, kockanje).

Prva ESPAD studija provedena je 1995. godine u 26 zemalja Europe, na poticaj Pompidou grupe Vijeća Europe, kao epidemiološka studija raširenosti uporabe duhana, alkohola i droga među mladima. Hrvatska u ESPAD istraživanju sudjeluje od prve njegove provedbe. Rezultati ESPAD istraživanja koriste se u godišnjoj publikaciji European Monitoring Centre for Drug and Drug Addiction (EMCDDA), Centra za praćenje ovisnosti o drogama u Europi, smješten u Lisabonu (Portugal), kao službeno istraživanje o uporabi droga među adolescentima. Važnost i opravdanost ovog istraživanja svojom potporom naglasili su Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), Pompidou grupa Vijeća Europe, Švedsko vijeće za alkohol, dok Ministarstvo zdravstva RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH pružaju potporu provođenju istraživanja u srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Koordinator ESPAD istraživanja u Republici Hrvatskoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Rezultate istraživanja za Hrvatsku možete pogledati i preuzeti ovdje


Međunarodni rezultati ovog istraživanja za 2015. dostupni su ovdje