INTEGRATE i Europski tjedan testiranja

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 2. svibnja 2018. godine započeo trodnevni radni sastanak radnih skupina europskog projekta INTEGRATE i Europskog tjedna testiranja (ETW) koji će trajati do 4. svibnja 2018. godine. INTEGRATE  je europski projekt zajedničke akcije punog naziva Joint Action on integrating prevention, testing and linkage to care strategies across HIV, viral hepatitis, TB and STIs in Europe čiji je cilj poboljšati integrirani pristup ranoj dijagnozi i povezivanju s prevencijom i skrbi za oboljele od infekcije HIV-om, virusnih hepatitisa, ostalih spolno prenosivih infekcija (SPI) i tuberkuloze u zemljama članicama EU-a do 2020. godine, u kojem HZJZ sudjeluje kao partner. Projekt, čiji je koordinator Danska, nastavlja se na aktivnosti prethodnih i aktualnih projekata koje financira EU i u koje su također uključeni INTEGRATE partneri  (Quality Action, HA-REACT, OptTEST, EuroHIVEdat, HEPCARE). Provodi se u okviru Trećeg programa za zdravstvo i Radnog programa u 2016. godini (3rd Health Programme and 2016 Work Programme) i EU ga sufinancira s udjelom od 80 %. U provedbi ovog projekta sudjeluje 29 nominiranih partnera iz 15 zemalja članica EU-a i Srbije: 17 iz zavoda za javno zdravstvo, 4 iz bolnica za zarazne bolesti i istraživanja, 7 iz organizacija civilnog društva i 1 iz sveučilišta. Projekt je službeno prihvaćen u Bruxellesu u rujnu 2017. godine, a traje 36 mjeseci (2017.-2020.). Ukupni mu je proračun 2,4 milijuna eura.

Sastanak je započeo paralelnim sastancima radne skupine za radni paket 4 (WP4 – Policy development and sustainability) i ETW-a.

U okviru radne skupine za WP4 se raspravljalo o ciljevima i organizaciji provedbe pilot istraživanja o iskustvima pacijenata oboljelih od infekcije HIV-om, virusnih hepatitisa B i C, drugih SPI-a i tuberkuloze u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj, a glavnina rasprave je uključivala analizu i definiranje parametara za osmišljiavanje upitnika za istraživanje.

Na radnom sastanku radne grupe ETW-a se raspravljalo o rezultatima provedbe obilježavanja Europskog tjedna testiranja 2017. godine. Prikazane su različite nove inicijative za unapređenje aktivnosti: korištenje online aplikacije za lokacije testiranja u EU-u – test finder, evaluacija aktivnosti, materijali i logotip za 2018. godinu, uključivanje kljjučnih populacija, multisektorska suradnja i druge.

Galerija slika: