Cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV-a) – 2016./2017.

hpv4 (Custom) (2)

Tijekom školske godine 2016./2017. mogu se besplatno cijepiti učenice i učenici 1. razreda srednje škole i 8. razreda osnovne škole.”

Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine, a djeca i mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.

Do kraja 2016. godine mogle su se cijepiti besplatno protiv HPV-a djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovalentnim cjepivom (Silgard), a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix). Cijepiti i informirati se o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti moguće je u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo te kod izabranog liječnika ginekologa ili opće/obiteljske medicine, a redoviti studenti kod nadležnog školskog liječnika.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivati će na cijepljenje učenice i učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).

Počevši sa školskom godinom 2017./2018. cijepljenje protiv HPV-a bit će besplatno samo za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole.

Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez posebnog dobnog ograničenja trajala je samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole.

Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma.

Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

Više informacija o cijepljenju možete odbiti u zavodima za javno zdravstvo (školska medicina i epidemiologija čije kontakt podatke možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/) te kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine i ginekologije.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivati će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).“ dodajte  tekst:  „Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s obrascem „Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa i informirani pristanak“ koji je potpisao roditelj/staratelj. Ukoliko roditelj/staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka. Po jedna primjerak navedenog obrasca  svaka učenica i učenik osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole dobiva u školi. Za istu svrhu učenici i roditelji mogu preuzeti obrazac „Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa i informirani pristanak“ ovdje: Letak HPV


 

Prilozi:Natječaj je zaključen

Sažetak opisa svojstva lijeka Silgard
Uputa o lijeku Cervarix

LETAK – “Cijepljenjem protiv raka – Cijepljenjem protiv HPV-a” (pdf)
O HPV-u ukratko (pps)
Sažetak – “Značaj HPV cjepiva u prevenciji raka vrata maternice” (pdf)

Vezani članci:Letak_HPV_A4_Page_1