Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti 15.11. – 15.12. održano prikazivanje predstave „Mamurluk“ i parlaonica s učenicima srednjih škola

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti  30. studenog 2015. godine  u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu organizirao je  prikazivanje predstave „Mamurluk“ i parlaonicu.

Tom su prilikom učenici prvih i drugih razreda srednjih škola: Klasične gimnazije, Medicinske škole (Mlinarska), Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Elektrotehničke škola, II Gimnazije, XI Gimnazije i XVIII Gimnazije u pratnji svojih razrednika, stručnih suradnika i ravnatelja sudjelovali u diskusiji u formatu parlaonice koja se na temu raznih vrsta ovisnosti  – od alkohola pa do Interneta – razvila nakon odgledane predstave.

Nakon pozdravnog govora v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, docenta Ranka Stevanovića, pod vodstvom moderatorice dr. sc. Ive Pejnović Franelić, specijalistice školske medicine, u diskusiji s učenicima sudjelovali su ministar zdravlja prim. Siniša Varga, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar,  doc. dr. sc. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče, voditeljica Službe prevencije pri Ravnateljstvu policije Sandra Veber,  zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, viša stručna savjetnica u Službi za mlade pri ministarstvu socijalne politike i mladih Ivana Furlić, redateljica predstave i voditeljica udruge Kultura Nova Zvjezdana Bubnjar, a kasnije se pridružila i docentica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na čiju su se inicijativu i održale predstava i parlaonica.

Učenici su se vrlo brzo uključili u raspravu postavljajući ministrima i ostalim diskutantima niz zanimljivih pitanja. U pitanjima su se osvrnuli na razne situacije s kojima se svakodnevno susreću, a koje u pozadini imaju problem alkohola: kako pomoći prijatelju koji previše popije ili jesu li oni dileri ako naprave „joint“ marihuane, samo su neka od postavljenih pitanja.

Naglasili su da su posebno zbunjeni dvosmislenim porukama – svakodnevno im se brani pijenje alkohola, a u isto su vrijeme mediji prepuni reklama za pivo u kojima su mladi prikazani kako se dobro zabavljaju s prijateljima, u opuštenoj atmosferi, uz bocu piva. Ministar Vedran Mornar je u interakciji s učenicima postavio pitanje o konzumaciji alkohola, na što je većina učenika izjavila da je već pila alkohol. Svi diskutanti su u svojim izlaganjima izjavili da je očekivano da je adolescencija razdoblje kad mladi eksperimentiraju sa svim što im je zabranjeno. Iako svjesni da je to neizbježno, upozorili su ih da je takvo ponašanje opasno u njihovoj dobi i da s njim započnu što kasnije kako bi šteta bila što manja.

Ministar Varga je učenicima naglasio da stanje ugode koje žele postići konzumiranjem alkohola ili droga mogu isto tako postići i bavljenjem sportom.

Učenici su pokazali interes za temu predstave, pa ih je zanimalo koliko mladih godišnje u Republici Hrvatskoj zatraži hitnu medicinsku pomoć zbog pijanstva, na što je docent Bagarić odgovorio da godišnje 200-300 tinejdžera bude zbrinuto u hitnom prijemu na „ispumpavanju“.

Pitanja oko kojih se razvila žustrija rasprava bila su povezana uz legalizaciju marihuane te uz točenje alkohola maloljetnicima u klubovima.

Konačan zaključak je da je mlade, ali i njihove roditelje, potrebno stalno informirati i educirati putem nadležnih institucija, što je i predviđeno Nacionalnom strategijom suzbijanja zlouporabe droga za 2012.-2017. godinu i Akcijskim planom suzbijanja zlouporabe droga za 2015.-2017. godinu te su utvrđene su zadaće pojedinih ministarstava i tijela državne uprave. Prevencija ovisnosti ima dugogodišnju tradiciju u odgojno-obrazovnom sustavu i postala je važan dio uvedenog Zdravstvenog odgoja koji je temelj prevencije.

Prevencija ovisnosti u školskom okruženju podrazumijeva prevenciju kojom se kod djece i mladih želi pridonijeti usvajanju poželjnih društvenih stavova i ponašanja u odnosu na sve oblike rizičnih ponašanja, pa tako i svih oblika ovisnosti.