Konferencija Klijent u središtu

Konferencija je posvećena unapređenju zdravstvene skrbi osoba s problemima mentalnog zdravlja. Održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog Sabora i Grada Zagreba. Organizatori su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i nizozemski Trimbos institut, uz stručna društva i druge suorganizatore. Sudionike Konferencije pozdravili su državni tajnik za zdravstvo Tomislav Dulibić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i voditelj nizozemskog Trimbos Instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti, psihijatar Hugo Koetsier, a uvodnim obraćanjem sudionicima Konferenciju su podržali predsjednik Hrvatskog Sabora, psihijatar Božo Petrov, ambasadorica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Njezina Ekscelencija Ellen Berends, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i posebna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Petrana Brečić.

Na Konferenciji je sudjelovao veliki broj stručnjaka koji rade na rehabilitaciji i liječenju osoba oboljelih od mentalnih bolesti. Pored stručnjaka po profesiji u rad Konferencije po prvi su se puta aktivno uključili i stručnjaci po iskustvu. Oni su zajedno kroz niz radionica raspravljali o brojnim pitanjima u vezi načela i organizacije skrbi o mentalnom zdravlju u zajednici te razmijenili znanja i iskustva na ovom području. Konferencija je započela predstavom „S druge strane ogledala“ koju je organizirao Centar za kulturu Trešnjevka u partnerstvu s Udrugom Ludruga – 100 % ljudi. Predstavu su osmislili, kreirali i odigrali članovi Ludruge, osobe s psihosocijalnim izazovima, te na taj način radili na vlastitom osnaživanju i prevladavanju autostigme. Centar za kulturu Trešnjevka i Udruga Ludruga primjer su dobre prakse na području međusektorske suradnje i promoviranja umjetnosti kao inkluzivnog alata.

Stigmatizacija osoba s psihosocijalnim izazovima detektirana je kao jedan od osnovnih problema našeg društva, a do pozitivnih promjena društvene svijesti moguće je doći upravo ovakvim prezentacijama. Predstava na dirljiv način govori o patnji osoba obilježenih dijagnozom neke psihičke bolesti i njihovim problemima, o stigmatiziranju i odbacivanju, čemu su izloženi u svakodnevnom životu.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će poremećaji mentalnog zdravlja do 2030. godine postati vodeći svjetski problem. Već danas su poremećaji mentalnog zdravlja na prvom mjestu kada govorimo o broju dana provedenih na bolničkom liječenju, a osobito zabrinjava činjenica da je sve više oboljelih među mladima. Zahvaljujući redovitoj terapiji, danas bi mnogi klijenti mogli nastaviti svoj život u zajednici. Nažalost, zbog stigme i diskriminacije, više nego zbog same bolesti, često ostaju na marginama društva i u izolaciji.

Prikazana su iskustva više zemalja u organizacijskim promjenama u zdravstvenom sustavu, te povezivanje zdravstva s drugim važnim dionicima poput socijalne skrbi i pravosuđa te s nevladinim udrugama. Naglašena je važnost borbe cijele društvene zajednice protiv stigmatizacije u cilju osiguranja jednakosti, pravičnosti i uključivanja u društvo.

Više možete potražiti na sljedećoj poveznici:

https://mentalhealthcroatia2017.wordpress.com/about/

Program konferencije

 

Galerija slika