Svečano zatvoren projekt Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja

U Ministarstvu zdravstva je održano svečano zatvaranje Twinning projekta Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja koji su provodili Trimbos Institut za mentalno zdravlje i ovisnost iz Nizozemske, Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Središnja agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i drugi dionici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zahvalio je svima koji sudjeluju u pomoći osobama oboljelim od mentalnih poremećaja i rekao da će ovaj program pomoći da se bolest što prije prepozna, što primjerenije tretira te da se osobe s tim poteškoćama što ranije resocijaliziraju i vrate u obitelj, škole i na radna mjesta. Prisutne uzvanike pozdravili su i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ionela Petrea, predstavnica Trimbos Instituta, Nirvana Sokolovski, predstavnica SAFU-a te predstavnici drugih dionika i suradnika uključenih u projekt.

Sustav Twinninga je pokrenut 1998. godine kao jedan od osnovnih instrumenata EU-a za izgradnju institucija u cilju pružanja pomoći zemlji korisnici putem modernizacije i reorganizacije javne uprave i razvoja ljudskih resursa, a provodi se putem administrativne suradnje između javne uprave zemalja korisnica i institucija zemalja članica EU-a.

Cilj projekta Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja bio je povećati zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja jačanjem kapaciteta zajednice, uključujući pristupačnije i učinkovitije liječenje i rehabilitaciju osoba s poremećajima mentalnog zdravlja.

Projekt je na temelju analize zakonodavstva i izvješća službi za mentalno zdravlje donio preporuku za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava koji će se koristiti u pripremi Hrvatske strategije o mentalnom zdravlju. U suradnji sa stručnjacima donijete su i preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici te rano prepoznavanje i zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih. U Hrvatskoj je o načelima zaštite mentalnog zdravlja u zajednici educirano 275 zdravstvenih djelatnika, koji su potom nastavili s edukacijom svojih kolege. Tijekom provedbe projekta je zahvaljujući suradnji s medijima, udrugama korisnika i ostalih dionika podignuta svijest javnosti o temi mentalnog zdravlja.

Galerija slika