O HPV-u bez predrasuda

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje da se bolest događa nekome drugom, a nikako našoj djeci, ključni su razlozi širenja humanog papiloma virusa, koji uzrokuje čak šest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogućim posljedicama infekcije, kao i pouzdana i zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za školsku djecu i besplatna. Zanimanje građana – mladih, ali i roditelja školske djece – za mogućnosti sprečavanja HPV infekcija zabrinjavajuće je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju ispodprosječna.

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko učestao, da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku života, a čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato važno što kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom ponašanju i spolnom zdravlju u obiteljskom krugu.

Cilj je što bolje informirati i zaštititi mlade prije očekivanog početka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu da bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek se malobrojni odazivaju na informativna predavanja koja službe školske medicine organiziraju po hrvatskim školama, dok mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na društvenim mrežama.

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, pa su se vodeći hrvatski zdravstveni i drugi stručnjaci, u organizaciji Udruge SVE za NJU u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, okupili na interdisciplinarnoj raspravi „O HPV-u bez predrasuda“ da razotkriju najučestalije predrasude o širenju i prevenciji humanog papiloma virusa, čime se možemo zaštititi od čak šest vrsta raka.

O različitim vidovima zdravstvene zaštite djece i mladih u ovom području govorili su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, doc. dr. sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Službe za školsku medicinu, dr. Dinka Nakić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om, prof. dr. sc. Mihael Skerlev.

Od mogućih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva je iznimno je niska, osobito ako se uzme u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a na raspolaganju je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet najopasnijih sojeva HPV-a.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, osvrnuvši se na prava djece na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, zaključila je stoga da je najmanje što roditelji mogu učiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi – informirati se, a savjete tražiti od zdravstvenih stručnjaka i pouzdanih izvora informiranja.