Najava okruglog stola – „Treba li Hrvatskoj nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?“

15. rujna 2022., četvrtak u 10.30 sati

Edukacijski centar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb

Uoči Svjetskog dana srca, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Zakladom „Hrvatska kuća srca“ i Hrvatskom ligom za hipertenziju pozivaju vas na okrugli stol „Treba li Hrvatskoj nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?“ s ciljem podizanja svijesti o bolestima srca i krvnih žila koje uzimaju najveći broj života u Hrvatskoj i svijetu.

Kardiovaskularne bolesti, kao prvi uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja u Hrvatskoj, predstavljaju vodeći javnozdravstveni problem.

Ista je situacija i u Europi, stoga ne čudi prijedlog Europskog saveza za kardiovaskularno zdravlje prema Europskoj komisiji za uvođenje Plana za kardiovaskularni zdravljem u Europi kojim se želi smanjiti broj prijevremenih smrti i onih koje se mogu izbjeći za jednu trećinu do 2030. Kako bi se to postiglo, potrebno je usredotočiti se na primarnu prevenciju, rano otkrivanje bolesti te jednak pristup dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji.

Ovaj najveći javnozdravstveni izazov dodatno je pogoršan pandemijom bolesti COVID-19,  stoga je potreba za sveobuhvatnim programima prevencije i liječenja kardiovaskularnih bolesti postala još istaknutija.

O tome treba li Hrvatskoj nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti, što bi isti trebao obuhvaćati i kako ga implementirati u zdravstvenom sustavu, govorit će:

izv. prof. Krunoslav Capak, dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Ivana Portolan Pajić, dr. med., izaslanica Ministarstva zdravstva RH
akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva
akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju
prof. dr. sc. Viktor Peršić, dr. med., ravnatelj Thalassotherapije Opatija
izv. prof. Venija Cerovečki, dr. med., pročelnica Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu
prim. Verica Kralj, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti, HZJZ

Prije početka okruglog stola, u 10.30 sati održat će se izjave za medije, a u 11.00 sati počinje okrugli stol kojeg svi zainteresirani mogu pratiti.